Care sunt românii care s-au îndatorat cel mai mult

0

Cea mai mare sumă de bani direcționată de bănci către finanțarea creditelor de consum ale populației este în municipiul București, la foarte mare distanță de restul județelor. Locuitorii Capitalei, care dispun de cele mai mari venturi, și-au făcut credite de nevoi personale în sumă totală de aproape 17 miliarde de lei (aproximativ 3,7 miliarde euro), confom datelor publicate de Banca Națională a României (BNR), valabile pentru luna octombrie a acestui an.

 

Pe al doilea loc în topul județelor cu cele mai mari împrumuturi de nevoi personale se situează județul Cluj, cu o sumă de peste șapte ori mai mică decât cea aferentă Capitalei, de 2,27 miliarde lei. Urmează județul Constanța, unde locuitorii au luat credite de nevoi personale în sumă totală de 2,27 miliarde lei, și județul Iași, cu o valoare de 2,04 miliarde lei. Cele patru județe enumerate mai sus sunt singurele din țară unde valoarea totală a împrumuturilor de consum depășește pragul de 2 miliarde de lei.

 

În clasament urmează, pe poziția a cincea, timișenii care au contractat credite cu buletinul în sumă de 1,87 miliarde lei, după care se situează brașovenii, cu o valoare a acestei categorii de împrumuturi de 1,62 miliarde lei. În județele Prahova și Argeș creditele de nevoi personale sunt în valoare de 1,55 miliarde lei, în Bihor – de 1,51 miliarde lei, iar în Dolj, județ care încheie top 10 – de 1,45 miliarde lei.

 

La polul opus, cele mai reduse valori totale ale creditelor de consum sunt consemnate în județele Giurgiu (297 milioane lei), Covasna (341 milioane lei), Călărași (circa 386 milioane lei), Harghita (402 milioane lei) și Teleorman (413 milione lei).

 

În ceea ce privește preferințele pentru credite de nevoi personale în lei sau în valută, se remarcă faptul că sudiștii preferă împrumuturile în lei, iar ardelenii mai degrabă pe cele în valută. Astfel, cea mai mare pondere a creditelor în lei în împrumuturile de nevoi personale este în județul Teleorman, 71%. Acesta este urmat de județele Dâmbovița (69,5%), Gorj (68,1%), Ialomița (66,2%), Harghita (65,6%) și Călărași (65%). Pe de altă parte, cea mai mică pondere a creditelor în lei este în județul Cluj (32,2%), urmat de municipiul București  (34,3%) și de județele Bihor (35,2%), Satu Mare (36,2%), Timiș (37,1%) și Iași (37,2%).