Tensiuni nationaliste în Spania: se rupe Catalonia?

Artur Mas, șeful administrației locale, își reafirmă hotărârea de a merge până la capăt, „nici legile și nici tribunalele nu vor putea opri emanciparea Cataloniei”, a declarat el la acest sfârșit de săptămână. Ba mai mult, Artur Mas i-a asigurat pe catalani că există deja un calendar al acestui demers, „2014 va fi anul în care Catalonia își va obține independența”.

 

La rândul lui, Guvernul conservator al premierului Mariano Rajoy își radicalizează discursul. Demersul catalan de a organiza un referendum privind independența este considerat la Madrid anticonstituțional și se înmulțesc vocile care cer măsuri radicale, adică suprimarea autonomiei catalane, precum și suspendarea din funcție a politicienilor de la Barcelona, scriu cei de la RFI.ro

 

Catalanii primesc semnale foarte clare din partea Uniunii Europene, „o eventuală secesiune va duce la excluderea regiunii din structurile comunitare”, ba mai mult, șeful administrației locale se întoarce frustrat dintr-un voiaj politic făcut săptămâna trecută la Moscova, în urma căruia spera să obțina susținerea rusă a planurilor secesioniste, dar nici Putin și nici Medvedev nu au vrut să stea de vorbă cu liderul catalan.

 

În acest context, 300 de scriitori, avocați, politicieni, regizori și economiști, printre care Pedro Almodóvar, Mario Vargas Llosa sau Antonio Molina, au semnat un manifest, în care sugerează o soluție de mijloc în acest diferend. Fără să susțină poziția administrației de la Madrid, ei pledează în favoarea regândirii structurilor administrative naționale, în termenii unui stat federal, ca soluție tampon și se opun  tendințelor secesioniste catalane alimentate de către Guvernul lui Artur Mas.

 

Semnatarii acestui text atrag atenția asupra faptului că în Catalonia, mișcările separatiste riscă să provoace o violentă explozie de nemulțumire sociale, făcând din Spania țapul  ispășitor al crizei economice și alimentând ideea că Madridul spoliază prosperitatea catalană.

 

În textul manifestului, publicat în El Pais se afirmă: „Vrem să luăm atitudine față de această problemă, pentru că cei care promovează ideea unei independențe imediate a Cataloniei vor provoca consecințe dureroase pentru noi toți, (…) acest naționalism exacerbat, la adăpostul propunerilor secesioniste, va provoca pe termen scurt o profundă nemulțumire socială”.

 

În conținutul manifestului se aduc acuzații secesioniștilor pentru discursul nostalgic și exagerat, „afirmația că Spania continuă să aiba o politică agresivă contra Cataloniei este un nefericit slogan, care ține de trecut” și nu de prezentul Spaniei, nu se poate înțelege democrația spaniolă fără cultura catalană.

 

„Catalonia nu este jefuită de Spania”, așa cum susțin naționaliștii catalani, „iar majoritatea spaniolilor nu nutresc resentimente față de catalani, ba dimpotrivă, ei stârnesc  afecțiune și admirație”, se mai spune în textul manifestului.

 

Scrisoarea intelectualilor spanioli a fost prost primită, de către naționaliștii locali, care o văd ca un „atac direct” la aspirațiile catalane de emancipare.

 

Artur Mas, liderul naționalist, nu și-a ascuns dezacordul cu mesajul textului. „Este extrem de critic cu Catalonia și cu partidul pe care îl conduc, se pare că toată vina este a noastră”, a declarat el luni dimineață, dar a ținut să sublinieze cu satisfacție alt paragraf al manifestului, în care semnatarii afirmau că „dacă există o majoritate care să se pronunțe pe 25 noiembrie în favoarea independenței, trebuie să se caute soluții deja”.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed