AcasăActualitateTerasele din Centrul Istoric ar putea fi obligate să aibă mobilier identic

Terasele din Centrul Istoric ar putea fi obligate să aibă mobilier identic

Primăria Capitalei informează că întâlnirea de la sediul municipalităţii a avut loc la iniţiativa lui Oprescu, discuţiile vizând propunerile referitoare la regulamentul de organizare şi funcţionare a teraselor sezoniere din Centrul Istoric, proiect care se află în dezbatere publică.

 

Potrivit sursei citate, participanţii la discuţii şi-au exprimat preocuparea pentru asigurarea condiţiilor privind stabilitatea şi siguranţa imobilelor în dreptul cărora se amenajează terasele sezoniere de către utilizatorii spaţiilor comerciale şi pentru aspectul teraselor. S-a luat în discuţie, astfel, posibilitatea de a avea o cromatică uniformă, dar şi tipul de mobilier adecvat, în concordanţă cu specificul zonei.

 

A fost analizată, de asemenea, posibilitatea legală de a mări programul de funcţionare a teraselor pe timpul nopţii, faţă de propunerea din regulament, aceasta fiind în discuţie şi urmând să fie analizată şi încadrată în prevederi legale.

 

“Nu avem de gând să vă îngrădim activitatea, de aceea am propus spre dezbatere acest proiect acum, pe perioada iernii, pentru ca până la primăvară, când veţi deschide terasele, să cădem la un acord. Vom căuta posibilităţile legale să vă ajut în continuare. Însă vom face asta cu respectarea legii, în avantajul bucureştenilor, indiferent că sunt consumatori sau localnici. Doresc ca Centrul istoric să arate ca orice zonă turistică şi de promenadă din centrul unei capitale europene dezvoltate”, le-a spus primarul general comercianţilor din Centrul Istoric.

 

Cu acelaşi prilej, Oprescu a ţinut să sublinieze importanţa distanţei minime de patru metri între terasele sezoniere, pentru a facilita accesul într-un timp cât mai scurt al maşinilor de intervenţie în caz de urgenţă.

 

Proiectul de hotărâre pentru aprobarea “Regulamentului privind organizarea şi funcţionarea teraselor sezoniere în perimetrul Centrului Istoric Bucureşti” propune ca terasele sezoniere din Centrul Istoric să funcţioneze, între 15 martie şi 15 noiembrie, doar până la ora 22.00, excepţie de la această regulă făcând terasele din perimetrul delimitat de străzile Lipscani, Bulevardul I.C. Brătianu, Splaiul Independenţei şi Calea Victoriei, care vor putea funcţiona până la ora 24.00 în timpul săptămânii, în weekend până la ora 1.00.

 

Şi spectacolele live organizate pe terasele sezoniere se vor termina la ora 22.00, fiind interzisă organizarea evenimentelor festive private, printre care şi nunţi sau botezuri.

 

Regulamentul stabileşte că vor constitui contravenţii amplasarea pe terase a altor elemente de amenajare decât cele avizate, depăşirea orarului de funcţionare, organizarea evenimentelor festive private, folosirea sistemelor de amplificare pentru difuzarea de muzică, servirea preparatelor “în veselă de plastic”, montarea aparaturii electronice de tip TV, plasmă, LCD, LED, video proiectoare, inclusiv alimentarea cu energie electrică a acestora.

 

În privinţa mobilierului folosit la ameanjarea terasei, potrivit proiectului de regulament, se vor putea folosi “numai seturi identice de tipuri de mobilier, evitând-se culorile stridente”. Documentul prevede şi că este interzisă ulilizarea mobilierului de terasă pliant şi a celui din material plastic, cromatica umbrelelor urmând să fie încadrată în paleta ” alb-beige “.

 

Delimitarea teraselor va fi făcută cu aranjamente florale verzi, “pe care agenţii economici se obligă să le întreţină”, fiind interzisă utilizarea jardinierelor din plastic şi a plantelor decorative artificiale. De asemenea, în document se arată că este interzisă construirea platformelor şi amplasarea cortinelor de protecţie împotriva vântului şi a ploii sau a covoarelor din materiale plastice.

 

Arhitectul şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu, a precizat, pentru MEDIAFAX, că terasele din Centrul Vechi, respectiv din zona care nu este preponderent de locuit, unde sunt concentrate, de fapt, cele mai multe dintre acestea, vor rămâne deschise până la 24.00, iar în weekend până la 1.00.

 

Pătraşcu a explicat că, din punct de vedere urbanistic, Centrul Vechi al Municipiului Bucureşti înseamnă mai mult decât zona în care sunt concentrate cele mai multe terase şi cuprinde şi străzi ca Mihai Eminescu, Bulevardul Unirii sau Calea Moşilor, precum şi zona de lângă parcul Cişmigiu.

 

“În Centrul Vechi, aşa cum îl cunosc bucureştenii şi turiştii care vizitează Capitala, şi anume zona care nu este preponderent de locuit, respectiv zona în care sunt concentrate cele mai multe terase, municipalitatea vrea să instituie un regulament, nu atât pentru programul acestor agenţi economici, cât pentru a institui o unitate atât din punct de vedere al amplasării, al siguranţei, cât şi al modalităţii în care vor putea fi construite şi vor arăta aceste terase. În ceea ce priveşte orarul de funcţionare, în această zonă, terasele vor putea fi deschise în timpul săptămânii până la ora 24.00, iar în weekend până la ora 1.00, la fel ca în alte Capitale ale Europei”, a declarat luni, pentru MEDIAFAX, arhitectul şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu.

Ultimele Articole