Terenuri gratuite pentru casă! Cum își propune un oraș din România să îi aducă înapoi pe românii plecați

0
Terenuri gratuite pentru casă! Cum își propune un oraș din România să îi aducă înapoi pe românii plecați

În doar câteva zile, au depus cereri pentru astfel de terenuri peste 60 de tineri cu vârsta de până la 35 de ani. Cei mai mulţi dintre ei sunt stabiliţi în Italia, Franţa sau Anglia.

 

Odată cu închiderea mineritului, în 2007, foarte mulţi dintre localnicii din Cavnic au plecat la muncă în străinătate.

 

“Cum poţi să îi atragi dacă nu le oferi anumite facilităţi? Și atunci am zis să profităm de legea 15/2003 care reglementează clar condiţiile de atribuire a unui teren tinerilor până în 35 de ani”, a explicat Vladimir Petruţ, primarul oraşului Cavnic.

 

Potrivit legii, solicitanţii trebuie să aibă domiciliul în Cavnic şi să nu deţină un alt teren mai mare de 500 de metri pătraţi. Până acum, pentru cele peste 100 de parcele de teren oferite de primărie, s-au înscris peste 60 de tineri. 90% dintre ei sunt plecaţi la muncă în străinătate.

 

“Știm că sunt plecaţi în străinătate pentru că în mediul online ne scriu mesaje, îmi scriu foarte multe mesaje tinerii şi îmi solicită să le dau reglementări sau îmi spun cum pot să beneficieze şi am constat că sunt foarte mulţi tineri care sunt plecaţi în Franţa, Belgia, Olanda, Austria. Și din Canada am primit aseară o solicitare de la un tânăr ca doreşte să îşi facă o locuinţă”, povesteşte Vladimir Petruţ.

 

Odată ce vor primi terenul, tinerii vor avea la dispoziţie 3 ani pentru ridicarea casei. În prezent, Cavnicul are 5 mii de locuitori, dintre care 1600 sunt vârstnici şi 800 sunt copii. Prin oferirea de terenuri de casă gratuite, primăria îşi doreşte creşterea populaţiei, dar şi a încasărilor din impozite şi taxe la bugetul local.