AcasăGeneralThe Guardian: ”Acțiunile lui Ceaușescu au dus la faptul că România găzduiește...

The Guardian: ”Acțiunile lui Ceaușescu au dus la faptul că România găzduiește acum mai mult de jumătate din populația totală de urși bruni din Europa”

O istorie pe scurt a urșilor din Transilvania face obiectul unui fotoreportaj realizat de jurnaliștii de la The Guardian.

Tradițiile românilor, felul în care a fost condusă țara înainte de 89 și democrația de după Revoluție, așa cum a fost ea înțeleasă de majoritatea populației, creează mediul în care trăiește jumătate din populația de urși bruni a Europei, scriu jurnaliștii britanici.

”Populația înfloritoare de urși este un rezultat al perioadei comuniste, atunci când Nicolae Ceaușescu a guvernat peste pământurile românești și a intervenit obsesiv asupra naturii. El a creat stații de hrănire pentru urși, ordonând ca cadavrele de vite să fie aruncate în păduri pentru a crește populația.

De asemenea, Ceaușescu a interzis vânătoarea de urs, ceea ce a fost un act de interes personal. Doar el și membrii partidului său aveau voie să vâneze urși, iar poveștile oribile din această perioadă încă rezonează. Acțiunile sale au dus la faptul că, la ora actuală, România găzduiește mai mult de jumătate din populația totală de urși bruni din Europa. În timp ce alte țări au trebuit să vină cu programe de reintroducere, românii suferă consecințele „ajutorului” lui Ceaușescu”, scrie The Guardian.

Prin acest fotoreportaj jurnaliștii au vrut să arate ”o parte frumoasă, dar adesea trecută cu vederea, a Europei”.

”Românii au o istorie bogată cu urșii, dar s-au luptat întotdeauna să coexiste cu aceste carnivore mari. Astăzi, satele sunt atacate, grupurile de turiști sunt atacate, iar ciobanii își duc oile pe cele mai înalte vârfuri ale crestelor montane pentru a-și proteja turmele, însă românii laudă ursul ca parte a tradițiilor lor de iarnă. (…)

Cu toate acestea, capacitatea naturală de suport a urșilor este prea mică, astfel că numeroase sate și chiar orașe mai mari din Transilvania, cum ar fi Brașovul, sunt asaltate de urși. Se crede că există aproximativ 6.000 de urși care cutreieră pădurile din România. Lupta pentru conviețuirea cu urșii a dobândit în cele din urmă o prioritate pe agenda guvernamentală, dar discuția despre gestionarea urșilor este complexă din cauza tuturor părților interesate implicate”, scrie The Guardian.

Nu sunt uitate nici legile și dezbaterile dintre vânători și asociațiile ecologiste și despre coabitarea urs-om din multe din orașele din Transilvania.

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.