AcasăExterneTheresa May e hotărâtă să meargă la război pentru Gibraltar, deși 96%...

Theresa May e hotărâtă să meargă la război pentru Gibraltar, deși 96% dintre alegătorii din Gibraltar au votat pentru a rămâne în UE

 

Howard a declarat că Guvernul de la Londra nu va face concesii în privința Gibraltarului în timpul negocierilor pentru Brexit, care, conform unor surse, ar fi în planul UE de a fi preluată, la insistența Spaniei, de care peninsula este lipită. Aceste declarații vin după ce ministrul britanic al Apararii, Michael Fallon, a declarat „că va proteja Gibraltarul până la capăt”.

 

„Oamenii din Gibraltar au spus clar ca nu vor să trăiască sub suveranitatea Spaniei. Gibraltarul va fi protejat până la capăt”, a spus Sir Michael Fallon la BBC.  Michael Howard a declarat duminică la Sky News că „nu există nicio îndoială că Guvernul nostru va fi alaturi de Gibraltar”.

 

„Săptămâna aceasta se fac 35 de ani de când altă femeie-premier a trimis o forță de intervenție cale de jumătate de lume pentru a proteja libertatea unui alt mic grup de britanici împotriva altei țări vorbitoare de spaniolă”, declarat lordul Howard, făcând referire la Margaret Thatcher și Insulele  Insulele Falkland.

 

Spania va trebui să dea undă verde pentru ca orice acord între UE și Marea Britanie convenit după Brexit să poată fi aplicat teritoriului Gibraltarului, potrivit unui ghid pentru negocieri al celor UE 27. Liderii celor 27 de țări vor trebui să se hotărască până la 29 aprilie, când are loc întrunirea de la Bruxelles, asupra punctelor din ghidul orientativ.

 

Gibraltarul a fost cedat Londrei de Spania în 1713. Enclava britanică, ce numără 32.000 de locuitori pe șapte kilometri pătrați, va fi exclusă din UE după ce ieșirea Marii Britanii va deveni efectivă. 96% dintre alegătorii din Gibraltar au votat pentru a rămâne în UE.

 

Ultimele Articole