Titi Aur: NU lipsa drumurilor provoacă accidentele grave

0

În ultimele 72 de ore, au murit 27 de persoane în aproape 60 de accidente rutiere, au atras atenția autoritățile într-un mesaj transmis vineri la prânz.

Cu câteva ore mai devreme, Ministerul de Interne trăgea un semnal de alarmă cu privire la cele ”44 de accidente rutiere solddate cu 19 morți și 33 de răniți, evenimentele fiind înregistrate în doar 48 ore”. În aceste condiții, MAI sfătuiește șoferii să nu se aventureze pe drumuri deoarece îi poate costa viața.

„44 de accidente, 19 persoane decedate și 33 grav rănite… doar în ultimele 48 de ore! Este FOARTE MULT, este EXTREM DE MULT! Vă rugăm să înțelegeți că nerespectarea regulilor rutiere vă poate costa viața! Și mai înțelegeți ceva, Sărbători sunt și la anul… și peste doi ani… și peste 10 ani… și peste 50 de ani. Nu vă mai grăbiți, pentru că o oră pe care credeți că o câștigați vă poate costa viața!”, transmite Ministerul Afacerilor Interne (MAI) pe Facebook.

Pasagerii sunt sfătuiți să citească mesajele, astfel încât să audă și șoferii.

„P. S. Mulțumim polițiștilor rutieri și tuturor salvatorilor pompieri care au făcut eforturi supraomenești pentru a salva persoanele încarcerate! Știm că fiecare dramă pe care au văzut-o a lăsat urme grele în sufletele lor! Este foarte greu să îți stăpânești lacrimile atunci când vezi destine de tineri frânte din neglijență și neatenție! Nu uitați: – Viața are prioritate și doar acasă vă așteaptă cei dragi”, mai spune sursa citată.
Titi Aur: Avem trei tipuri de reguli pe care trebuie să le respectăm

Fostul pilot de raliu Titi Aur a declarat, într-un interviu acordat RFI, că românii sunt în mod constant ”campioni” la accidente mortale: ”În mod normal, avem 5 morți pe zi în accidente grave produse în România, cele mai multe din UE. Practic, de Crăciun s-a dublat această statistică.”

Titi Aur e de părere că cei care spun că lipsa drumurilor moderne este principala cauză care duce la producerea de accidente grave au dreptate doar parțial. ”Statistica arată că numărul de acidente pe drumurile modernizate e în creștere în România. Și atunci ne întrebăm: care este motivul? Lipsa orelor de educație defensivă este una din cauze. În Europa se acordă mult mai multă atenție acestui aspect atât de către șoferii obișnuiți, cât și de către cei profesioniști”.

Fostul pilot de raliu mai declară că toate testele indică faptul că o manieră de condus agresivă, cu viteză excesivă nu duce la economisirea unui interval de timp consistent. ”Impresia este că putem ajunge la destinație mult mai rapid dacă vom conduce cu viteză mare, nerespectând regulile de circulație. Dar nu este așa. Spre exemplu, traversarea Bucureștiului de la un capăt la celălalt nerespectând regulile și punându-ne în pericol nu duce la economisirea decât a 2-3 minute, iar la un drum de 500 de kilometri, până la Cluj să spunem, la economisirea a 15-20 de minute.

În aceste condiții, el declară că sunt trei tipuri de reguli pe care trebuie să le respectăm: regulile de circulație, regulile de conducere defensivă și regula bunului simț în trafic.