x


  • EUR
    4.7205
    USD
    4.1484
string(7) "externe"

Toader, către Krichbaum: M-aș bucura dacă Kovesi v-ar face și dumneavoastră ceea ce ne-a făcut nouă

Franța și Germania ar putea ajunge la un compromis pentru a o susține pe Laura Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef european, deși au candidații lor, susține președintele comisiei pentru afaceri europene din Bundestag, Gunther Krichbaum.

Author: Alice Drăghici | Sursa: Money.ro | Publicat: 07.02.2019, 18:55

Prezent la București, Gunther Krichbaum a spus că a avut o întâlnire cu ministrul Justiției, Tudorel Toader, care a susținut că nu el este cel care a revocat-o pe Kovesi de la conducerea DNA, ci președintele Klaus Iohannis.

 

„De asemenea, domnul Toader a spus textual că: m-aș bucura dacă ea, adică doamna Kovesi, v-ar face și dumneavoastră ceea ce ne-a făcut nouă aici, în România, acest lucru fiind practic o declarație destul de clară și s-a devoalat”, a mai afirmat oficialul german.

 

Răspunzând unei întrebări din partea jurnaliștilor, Krichbaum a precizat că i-a cerut lui Tudorel Toader să o susțină pe Kovesi pentru funcția de procuror-șef european.

 

„Pe primul loc pe lista scurtă (n.r.- pentru conducerea parchetului european) se află Laura Codruța Kovesi, pe locul al doilea este un candidat din Franța, iar pe locul al treilea este un candidat din Germania. Competențele doamnei Kovesi sunt fără nicio urmă de îndoială, este practic predestinată pentru această funcție și eu mi-aș putea imagina, de exemplu, că Germania și Franța ar putea ajunge la un compromis și ar putea găsi o soluție de comun acord în favoarea candidatului român. Am adresat și o solicitare ministrului român al Justiției de a se situa și de a sprijini candidatul român, pentru că are șanse. Este candidat la o funcție înaltă la nivel european și ar fi, practic, oprit, frânat de către proprii săi oameni”, a declarat Krichbaum, într-o conferință de presă susținută de membrii delegaţiei Comisiei pentru afaceri UE a Bundestag-ului, aflată la București pentru reuniunea informală a miniștrilor Justiției și Afacerilor Interne.

 

Pe de altă parte oficialul german a spus că Tudorel Toader a susținut în fața delegației germane că nu el este cel a revocat-o pe Laura Codruța Kovesi de la conducerea DNA, ci președintele Klaus Iohannis.

 

„Față de noi domnul Toader s-a exprimat cum că nu dânsul ar fi revocat-o pe doamna Kovesi, ci președintele. Noi știm cum au funcționat lucrurile în România și ar fi mai simplu, așa, ca să folosim un exemplu mai plastic, să faci să treacă o cămilă printr-o gaură de ac decât să accepte Comisia de la Veneția o încălcare a statului de drept”, a mai spus acesta.