x


  • EUR
    4.7216
    USD
    4.2706
string(16) "instant-articles"

TOATE scenariile după mazilirea lui Toader

PSD i-a retras sprijinul politic lui Tudorel Toader şi l-a propus pentru funcţia de ministru al Justiţiei pe deputatul Eugen Nicolicea, unul dintre dirijorii asaltului PSD la adresa statului de drept. Decizia se mută acum la Palatul Cotroceni, dar scenariile sunt multiple.

Author: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 17.04.2019, 22:35

1. Premierul Viorica Dăncilă trimite la Cotroceni revocarea lui Tudorel Toader la pachet cu noua propunere – Eugen Nicolicea. Şeful statului ar putea trage de timp până la referendumul pe Justiţie din data de 26 mai. Nu ar fi prima dată când Iohannis tergiversează o numire în Guvernul PSD. Lia Olguţa Vasilescu şi Mircea Drăghici au rămas recent în afara Executivului, lovindu-se de opoziţia lui Iohannis. Dacă referendumul va trece, Iohannis ar avea încă un motiv să-l refuze pe Eugen Nicolicea, politician care a terminat Facultatea de Drept la fără frecevenţă. În plus, şeful statului ar putea forţa PSD să vină cu o nouă propunere acceptabilă. „Dacă Iohannis va intra în jocul neconstituţional, ne vom întâlni în coaliţie şi vom lua o decizie“, a ameninţat Dragnea.

 

2. Singura variantă prin care PSD îl poate obliga pe şeful statului să-l accepte pe Eugen Nicolicea la Ministerul Justiţiei este schimbarea structurii Guvernului, procedură care implică un vot de încredere al Parlamentului pentru Cabinetul Dăncilă. Astfel, Iohannis ar fi nevoit să semneze decretul de învestire al noului ministru al Justiţiei. Însă mişcarea e riscantă penru Liviu Drganea, în condiţiile în care PSD nu mai are majoritate la Camera Deputaţilor. Pentru a risipi emoţiile aritmeticii parlamentare, liderul PSD trebuie să-şi asigure voturile UDMR, iar negocierile cu formaţiunea maghiară sunt mereu foarte dure. „Sunt şanse minime să se ajungă la vot în Parlament, pentru că liderii maghiari iau pielea de pe tine la negocieri. Iar fără voturile UDMR, Dragnea nu riscă să piardă guvernarea cu mâna lui“, susţin surse din PSD pentru „Adevărul“. Soluţia pare cu atât mai puţin probabilă cu cât Liviu Drganea ar fi putut recurge direct la restructurarea Guvernului, iar în acest moment Nicolicea ar fi fost deja instalat ca ministru al Justiţiei.