Top câştiguri din dividendele care mai pot fi încasate pe acţiunile de la Bursă

Sezonul dividendelor se apropie de apogeu. Până la 28 aprilie mai pot fi cumpărate acţiunile la BRD şi la Electromagnetica „cu dividend“ (care dau dreptul la dividend), până la 4 mai  la Fondul Proprietatea şi până la 11 mai la societăţile de investiţii financiare (SIF).

„Randamentele dividendelor anunţate în convocatoarele de AGA sunt încă destul de bune, deşi, între timp, la unele acţiuni cotaţiile au crescut tocmai din cauza atractivităţii dividendelor“ a declarat Nicolae Gherguş, directorul general al firmei de brokeraj Confident Invest, pentru MONEY.ro.

Randamentul dividendului este raportul dintre valoarea netă unitară a dividendului aferent unei anumite acţiuni şi preţul de achiziţie ale acţiunii respective. Altfel spus, prin randamentul dividendului investitorul poate afla cât îi dă înapoi compania din preţul pe care l-a plătit pe acţiunea acesteia.

Pot fi considerate randamente bune cele superioare ratei dobânzi la depozitele bancare pe termen de un an „şi, la limită, randamentele care acoperă rata inflaţiei“. Surprizele plăcute ale brokerului ar  fi „dividendele mari ale companiilor de stat, dacă nu aş şti că  acestea sunt rezultatul foamei de bani a bugetului decât vreunei schimbări de optică privind încurajarea pieţei de capital“.

„Dezamăgirile sunt SIF-urile, care au preferat să folosească tot felul de tertipuri ca să evite înscrierea pe ordinea de zi a AGA propunerile acţionarilor de a creşte dividendele“, a mai adăugat Nicolae Gherguş.

Şi Adrian Danciu, analist al casei de brokeraj (SSIF) Broker Cluj Napoca consideră „suficient de atractive“ dividendele anunţate, precizând însă că „randamentul dividendului este un indicator util mai ales pentru investitorii pe termen lung, care sunt interesaţi de banii respectivi şi nu îşi vor vinde acţiunile după ce va trece data de achiziţie la care mai sunt înregistraţi ca acţionari care au dreptul la dividend“.

Speculatorii vor vinde acţiunile respective după „data cu dividend“, iar preţul va scădea aproximativ cu valoarea dividendului. Randamentul dividendului tinde să scadă pe măsură ce tot mai multă lume doreşte să beneficieze de dividendul respectiv şi, în consecinţă, creşte preţul acţiunii.

„Randamentul dividendului  mai trebuie judecat şi în funcţie de potenţialul de creştere a preţului acţiunii, aşa cum poate fi dedus din proporţia din profitul de anul trecut care a fost alocată dividendelor.

Este mai interesantă acţiunea care are un randament de dividend bun, de 8-9 %, dar care alocă doar jumătate din profit plăţii dividendelor, restul păstrându-l pentru proiecte de investiţii.

Liderul topului randamentelor din dividende, Conpet Ploieşti, transportatorul de ţiţei şi produse petroliere inclusiv prin conducte magistrale, are disponibilităţi de circa 176 de milioane de lei, dar distribuie 90% din profit ca dividende. Acelaşi este şi cazul acţiunii BVB, a Bursei înseşi, care are un randament destul de bun dar care nu are nici un proiect de investiţie“, observă analistul de la SSIF Broker.

La fel sunt şi alte companii, aproape anonime, de la vârful clasamentului. Aceste acţiuni nu sunt lichide, se găsesc greu de cupărat sau se găsesc greu vânzători pentru ele şi de aceea înregistrează valori mici de tranzacţii (o măsură a lichidităţii). De aceea preţurile unor astfel de furnizoare de dividende mari sunt volatile (variază foarte mult în perioade scurte de timp).

Iată topul randamentelor întocmit de casa de brokeraj (SSIF) Broker Cluj Napoca

Cele mai mari randamente din dividendele de la Bursă

 

SURSA: SSIF Broker, Money.ro

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed