x


  • EUR
    4.7274
    USD
    4.2601
string(8) "companii"

Topul țărilor care investesc în România

Investiţiile străine directe (ISD) reprezintă principala sursă de finanţare a deficitului bugetar şi, de multe ori în trecut, cea mai importantă sursă de dezvoltare a economiei. Nu ar trebui să ne mire faptul că majoritatea companiilor mari din ţara noastră sunt deţinute de străini, fondurile pentru dezvoltarea respectivelor societăţi, inclusiv cele privatizate, au venit de afară.

Author: Mircea Popa | Sursa: Capital.ro | Publicat: 23.10.2016, 9:11

Din 1990 şi până la sfârşitul anului trecut, valoarea totală a investiţiilor stăine directe se ridică la 64,43 miliarde euro, conform datelor BNR şi INS, dintre care 45,1 miliarde euro aport la capitalurile proprii, inclusiv profit reinvestit, iar 19,33 miliarde euro credit net primit de la investitorii străini.
Cele mai multe investiţii au venit din Olanda, cu o valoare de 16,1 miliarde euro, reprezentând 15% din total. Este însă necesar să precizăm că Olanda are şi zone considerate paradis fiscal în care îşi au domiciliul fiscal multe companii (nu doar olandeze) pentru beneficiile financiare oferite. Pe locul secund se află Austria, cu investiţii de 9,13 miliarde euro, urmată de Germania cu 7,99 miliarde euro. Pe locul al patrulea găsim un alt paradis fiscal, Cipru, un stat care nu au avea altfel capacitatea unor investiţii de 4,42 miliarde euro într-un stat, urmat de Franţa, cu 4,3 miliarde euro şi Italia cu 3,35 miliarde. Top zece este completat de Luxemburg cu 2,7 miliarde euro, Elveţia cu 2,23 miliarde, Grecia cu 1,74 miliarde şi SUA cu 1,6 miliarde euro.

 

Articolul integral pe capital.ro