Tot ce trebuie să ştii despre Premiul Nobel

Premiul Nobel constă într-o diplomă, o medalie şi un cec în valoare de aproape 900.000 de euro.

Fiecare diplomă care atestă un premiu Nobel este în sine o operă de artă, concepută de artişti şi caligrafi suedezi şi norvegieni, conform site-ului oficial nobelprize.org. Designul artistic al diplomelor variază de-a lungul anilor, dar textul a urmat mereu acelaşi model în limbile suedeză şi, respectiv, norvegiană. Diplomele ‘suedeze’ conţin în mare acelaşi text, în care este precizat numele laureatului sau al laureaţilor, la care se adaugă un pasaj în care se precizează motivul acordării respectivului premiu. De cealaltă parte, diplomele ‘norvegiene’ nu au inclus niciodată un astfel de pasaj.

Medaliile Nobel sunt lucrate manual din aur verde de 18 carate (aliaj de aur, argint, cupru şi zinc), placat cu aur de 24 de carate.

Medaliile aferente premiilor Nobel pentru Fizică, Chimie, Medicină şi Literatură sunt identice pe faţă: prezintă un portret al lui Alfred Nobel şi anii între care a trăit marele om de ştiinţă suedez 1833-1896. Portretul lui Alfred Nobel apare şi pe medalia care însoţeşte Premiul Nobel pentru Pace, precum şi pe cea pentru Economie, însă aceste două medalii au un design uşor diferit.

Imaginea de pe spatele medaliilor diferă în funcţie de instituţia care acordă acest premiu.

Medaliile pentru Fizică, Chimie, Medicină şi Literatură au fost create de sculptorul şi gravorul suedez Erik Lindberg, iar medalia care însoţeşte Nobelul pentru Pace este creaţia sculptorului norvegian Gustav Vigeland. Medalia care însoţeşte premiul Nobel pentru Economie, denumit oficial ‘The Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel’, a fost concepută de sculptorul suedez Gunvor Svensson-Lundqvist.

Recompensa financiară care însoţeşte premiul Nobel este în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (aproximativ 900.000 de euro). La 27 noiembrie 1895, cu un an înainte de moartea sa, Alfred Nobel a semnat faimosul testament care stă la baza premiilor Nobel. El a stipulat în document ca peste 31 de milioane de coroane suedeze (echivalentul a 1,7 miliarde de coroane suedeze în prezent) trebuie să facă parte dintr-un fond care să fie investit în titluri de valoare sigure.

Veniturile rezultate din aceste investiţii sunt apoi ‘distribuite anual sub forma premiilor oferite celor care au adus cele mai importante servicii umanităţii’.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed