Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Domnului. Ce e bine să faci pe 13 iunie

Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Domnului. Ce e bine să faci pe 13 iunie. Înălţarea Domnului mai este cunoscută şi sub numele de „Ispas” sau „Paştele Cailor”.

Aceasta este o sărbătoare creştină esenţială care marchează încheierea prezenţei fizice a lui Iisus Hristos pe pământ şi ascensiunea  sa la cer. Hristos s-a înălţat la cer de pe Muntele Măslinilor, în văzul Apostolilor şi a doi îngeri.

Ce tradiții și obiceiuri sunt respectate de Înălțarea Domnului? Anul acesta sărbătoarea pică joi, 13 iunie.  În această zi, credincioşii participă la slujbe speciale organizate pentru a comemora momentul în care Iisus Hristos s-a înălţat la ceruri în prezenţa discipolilor săi.

Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Domnului. Ce e bine să faci pe 13 iunie

Totodată, în unele locuri, se păstrează tradiţia să se consume alimente care au fost binecuvântate de către preot în timpul slujbei de Înălţare.

În ziua „Înălţării Domnului”, oamenii se salută cu vorbe speciale, folosind cuvintele „Hristos s-a Înălţat!” şi „Adevărat s-a Înălţat!” timp de 10 zile. 

Ce lucruri sunt interzise de Înălțarea Domnului? În primul rând treburile casnice, dar și alte activități. Nu se coase astăzi, nu se croiește și nici nu se spală.

De asemenea, nu se dă cu mătura nici în acasă și nici în curte, nu se face muncă la câmp și nici în gospodărie. 

Mai sunt însă și alte tradiții și obiceiuri respectate în funcție de zonă. Spre exemplu, în unele regiuni ale ţării se obişnuieşte să se împodobească toate casele cu crenguţe de paltin. 

Local, în această zi, animalele din ogradă şi mai ales vitele sunt bătute cu frunze de leuştean pentru a se îngrăşa şi a fi sănătoase tot restul anului.

Tot de „Înălţarea Domnului” se obişnuieşte să se dea de mâncare animalelor din gospodărie pâine sfinţită, pentru a le proteja şi a asigura sănătatea şi fertilitatea lor.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed