Tradiții și obiceiuri de Sfantul Vasile. Ce nu e bine să faci în prima zi din an

Tradiții și obiceiuri de Sfantul Vasile. Ce nu e bine să faci în prima zi din an. În prima zi din an, pe 1 ianuarie în sărbătorim pe Sfântul Vasile.

Există mai multe tradiții și obiceiuri legate de această sărbătoare. Una dintre ele spune că se ascund crenguţele de brad afară şi dacă a doua zi împletiturile vor fi acoperite cu brumă fetele se vor căsători cu un om bogat, iar dacă nu, vor avea parte de unul sărac.

Totodată, în ziua de Sfântul Vasile cel Mare, prima persoană care intră în casă trebuie să fie neapărat bărbat. În caz contrar, anul va fi sărac. De asemenea, se spune că în această zi este bine să verşi vin pe masă, să spargi un pahar alb, să răstorni cutia de chibrituri şi să dai de pomană oame­nilor săraci pentru a avea noroc întregul an, potrivit calendarulortodox.ro.

Tradiții și obiceiuri de Sfantul Vasile. Ce nu e bine să faci în prima zi din an

Mai este o tradiție legată de spălatul pe față. Mai exact, persoanele care se spală pe faţă şi se şterg cu un prosop în care este pus un ban de aur sau de argint vor fi curate şi sănătoase tot anul.

Totodată, dacă în această zi dormiţi mai mult decât în mod normal, veţi fi leneşi întreg anul.

O tradiție din Moldova, mai spune că în Ajunul lui Sf. Vasile, se aşază 12 coji de ceapă, în care se pune sare. A doua zi se va afla în care luna va ploua şi în care nu: dacă ceapa a lăsat apă, înseamnă că acea lună va fi ploioasă, dacă nu, semn de secetă.

O altă tradiție arată că în prima zi a anului copiii merg cu sorcova, iar cei care-i primesc vor avea parte de vigoare şi belşug. În ziua de Sf. Vasile, pe nemâncate, omul trebuie să ia în mâna unealtă cu care lucrează tot timpul anului şi s-o mânuiască de trei ori, ca să aibă spor tot anul.

Tradiții și obiceiuri de Sfantul Vasile. Ce nu e bine să faci în prima zi din an

Tradiția populară mai spune că aşa cum este musafirul din ziua de Sfântul Vasile, bogat ori sărac, aşa va fi omul tot anul.

Totodată, în ziua de Anul Nou, trebuie să se arunce prin casa spice de grâu, iar seara, acestea să fie strânse, pentru a fi din nou aruncate prin cămin în ziua de Sfântul Ioan. După aceea, se face un mănunchi din spice şi se pun la păstrare, fiind benefice pentru durerile de cap.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed