„Traim un moment cu adevarat infricosator”

Mai întâi a fost Sam Zell, magnatul american care deține compania de investiții Equity Group Investments (EGI), care a avertizat că „este foarte probabil că ceva trebuie să cedeze aici”.

 

Apoi, miliardarul investitor George Soros și-a majorat drastic acoperirea pe piața hedge. A  urmat declarația lui Carl Icahn, om de afaceri și mare investitor din SUA: „faceți-vă griji în legătură cu tipărirea excesivă de bani”, adăugând că el este „foarte nervos” când vine vorba de piețele de capital din SUA.

 

„Piețele financiare sunt euforice”, a avertizat managerul de fond Stan Druckenmiller, avertizând că „participanții de pe piață stabilesc prețuri cu aproape orice riscuri”. Iar britanicul Crispin Odey, co-fondator al Odey Asset Management, a explicat că „există consecințe ale acțiunilor băncii centrale”, afirmând că „avem locuri în primul rând la șocul iminent al pieței”.

 

Și, acum, a venit rândul managerului de fond de hedging Andy Redleaf, cel care a prezis, în nul 2007, că „va fi o panică pe piețele de credit”, să facă cel mai amenințător avertisment dintre cele făcute de bogații lumii: „Cred că trăim un moment cu adevărat înfricoșător”.

 

„Undeva în următoarele 12-18 luni, va fi o panică pe piețele de credit”, le scria investitorilor, în decembrie 2007, miliardarul Andy Redleaf, manager de fond de hedging în vârstă de 50 de ani. „Mobilul panicii din piața de credit din 2007 sau 2008 va fi o pierdere bruscă, profundă și omniprezentă a încrederii în alchimia financiară structurată, așa cum se practică în prezent”, a mai spus el. După cum constată CNBC, el este din nou îngrijorat.

 

Redleaf a scris că soluția folosită de Fed pentru a pompa bani proaspeți în piețe s-ar putea încheia prost, la fel cum s-a întâmplat cu standardele proaste de creditare a locuințelor înainte de 2007, care au distrus această piață.

 

Acesta a menționat că piața petrolului, cu un preț care s-a prăbușit de la aproximativ 100 dolari la 43 dolari pe baril, s-ar putea să fi fost influențată de China care „cumpără pe credit acordat ușor” și alți bani în exces.

 

De asemenea, Redleaf a mai spus că piețele de capital poate fi sprijinite de fondurile suverane și banca centrală a Elveției, care deține volume mari de acțiuni. „Există unele asemănări cu prăbușirea prețurilor imobiliare care a precedat criza financiară”, a explicat el.

 

Redleaf se declară îngrijorat și de deprecierea monedei euro. „Consider în totalitate plauzibil scenariul ca o continuare a scăderii monedei euro va declanșa o recesiune în SUA”, a scris Redleaf.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed