Transelectrica: Linia Electrică Aeriană de 400 kV Porţile de Fier – (Anina) – Reşiţa, investiţie de peste 122 de milioane de lei, este realizată în proporţie de 60%

0
74
Transelectrica: Linia Electrică Aeriană de 400 kV Porţile de Fier – (Anina) – Reşiţa, investiţie de peste 122 de milioane de lei, este realizată în proporţie de 60%

”Odată cu trecerea la 400 kV a întregului Ax Banat, de la Porţile de Fier la Arad, în zona de sud-vest a ţãrii vor putea fi instalate capacitãţi de producţie a energiei electrice din surse regenerabile de circa 1.000 MW, reprezentând în jur de 15 % din totalul producţiei la nivelul ţãrii. În prezent, Transelectrica deruleazã lucrãri importante pe tronsonul de linie nou construitã între Porţile de Fier şi Reşiţa, etapã esenţială pentru realizarea proiectului de trecere la 400 kV a întregului Ax Banat, care va închide şi Inelul de 400 kV al României”, a informat Transelectrica.

Ministrul Energiei Virgil Popescu alãturi de prefectul judeţului Mehedinţi, Cristinel Pavel, preşedintele directoratului Transelectrica, Cãtãlin Niţu, şi de Corneliu – Bogdan Marcu, membru al directoratului, au vizitat luni lucrãrile derulate pentru obiectivul LEA 400 kV Porţile de Fier – (Anina) – Reşiţa.

La aceastã datã, stadiul de realizare a acestei investiţii a Transelectrica este de aproximativ 60%.

 În cadrul vizitei de lucru, la care a participat şi preşedintele directoratului Hidroelectrica, Bogdan Badea, a fost inclusã şi Staţia Electricã de Transformare 400/220/110 kV Porţile de Fier, principala cale de evacuare a energiei electrice produse în Hidrocentrala Porţile de Fier.

„Este o lucrare foarte importantã pentru dezvoltarea sistemului de transport a energiei electrice, pentru închiderea inelului din zona de sud – vest a Romaniei. O asemenea investiţie este importantã pentru cã în urma finalizãrii acesteia vom putea instala capacitãţi de producţie a energiei electrice din surse regenerabile de circa 1.000 MW. Se face un nou pas în procesul ţãrii noastre de a utiliza cât mai multã energie verde”, a declarat ministrul Energiei.

Parte a proiectului de închidere a Inelului de 400 kV al României în zona de vest, Linia Electricã Aerianã 400 kV Porţile de Fier – (Anina) – Reşiţa face parte dintre obiectivele incluse pe lista proiectelor de interes comun la nivelul Comisiei Europene. Finalizarea şi operaţionalizarea acestui tronson va contribui semnificativ atât la integrarea energiei din surse regenerabile (pânã la 500 MW), la creşterea capacitãţii de interconexiune cu ţãrile vecine cu circa 300 MW, cât şi la racordarea de consumatori noi care pot însuma o putere de circa 500 MW.

„La sfârşitul anului trecut, Transelectrica şi-a propus un plan de dezvoltare a Reţelei Electrice de Transport (RET) pentru urmãtorii 10 ani cu o valoare estimatã de circa 5 miliarde de lei. Una dintre direcţiile centrale de dezvoltare este creşterea capacitãţii de integrare a energiei regenerabile, în condiţii de siguranţã, şi astfel atingerea ţintelor naţionale asumate la nivel european. În aceastã strategie, finalizarea Liniei Electrice Aeriene 400 kV Porţile de Fier – (Anina) – Reşiţa are un rol esenţial, atât pentru securitatea energeticã a ţãrii, cât şi pentru economia localã”, a declarat Cãtãlin Niţu, preşedintele Directoratului Transelectrica.

Linia Electricã Aerianã 400 kV Porţile de Fier – (Anina) – Reşiţa este o investiţie cu o valoare de peste 122 de milioane de lei, alcãtuitã din douã tronsoane: o construcţie nouã cu 259 de stâlpi (tronsonul Porţile de Fier – Anina) şi modernizarea unei linii existente de 142 de stâlpi (tronsonul Anina – Reşiţa).

Lungimea totalã a liniei va fi de 117 kilometri. Aceastã investiţie va avea un rol foarte important în atragerea de investiţii în zona Banat, contribuind astfel la dezvoltarea zonei şi la generarea de locuri de muncã.

Lucrãrile de construcţie a Liniei Electrice Aeriene 400 kV Porţile de Fier – (Anina) – Reşiţa sunt executate de Asocierea Electromontaj Bucureşti – Romelectro, cu subcontractanţi: Emfor Montaj, Electromontaj SA Sibiu şi SC Electromontaj SA Cluj, cu aportul consultantului GOPA – International Energy Consultants GmbH ROENG TEC.

Proiectarea liniei a fost realizatã de cãtre Institutul de Studii şi Proiectãri Energetice Bucureşti.