Transelectrica şi Moldelectrica semnează contractul care face posibile schimburile comerciale de energie electrică între România şi Republica Moldova

„Operatorii de Transport şi de Sistem (OTS), Transelectrica şi Moldelectrica (Operatorul de Transport şi de Sistem din Republica Moldova), au semnat astăzi contractul care va permite alocarea de capacitate pentru schimburile comerciale de energie electrică pe linia de interconexiune între România şi Republica Moldova. Prin colaborarea susţinută a celor doi Operatori de Transport şi de Sistem în vederea unui acord comun care se va concretiza prin alocarea de capacitate de interconexiune, va exista un flux dinamic al tranzacţiilor de energie electrică între participanţii la piaţa de energie din România şi cei din Republica Moldova”, anunţă Transelectrica.

Schimburile comerciale de energie electrică cu Republica Moldova vor începe imediat după finalizarea întregului proces, care implică armonizarea detaliilor tehnice şi aspectelor comerciale. Astfel, primele tranzacţii de energie electrică între România şi Republica Moldova sunt estimate pentru luna octombrie a acestui an.

”Realizarea cu succes a procesului de comercializare a energiei electrice pe interconexiunea între România şi Republica Moldova reprezintă un angajament de susţinere între cei doi Operatori de Transport şi de Sistem şi, de asemenea, contribuie la dezvoltarea şi buna funcţionare a pieţei de energie la nivel european”, mai arată compania.

În 16 martie 2022 s-a realizat sincronizarea cu succes a sistemelor electroenergetice din Ucraina şi Republica Moldova cu sistemul electroenergetic european.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri