Tranzacționarea de acțiuni pe piața bursieră din România, în timpul pandemiei 

Cel mai bine s-a vazut acest lucru in timpul pandemiei de coronavirus, cand fluctuatiile au fost uriase. Daca pana la inceputul lui martie piata bursiera a cunoscut cresteri importante, aceasta a scazut apoi brusc, dupa care a continuat sa creasca pe masura ce oamenii au realizat importanta tranzactionarii de actiuni in timpul pandemiei.  Tranzactionarea de actiuni este, in general, considerata potrivita pentru investitii pe termen mediu sau lung. 

De la inceputul anului 2020 indicele bursei de valori a scazut cu 1451 puncte sau 14,62% ​, potrivit CFD (tranzactii cu contract de diferenta), care urmareste indicele de referinta de pe piata bursiera din Romania. 

Criza provocata de pandemia de coronavirus a dus la schimbari in ceea ce priveste modul in care traderii si investitorii reactioneaza in fata unei astfel de crize.

Coronavirusul a produs numeroase fenomene financiare fara precedent sau care nu au mai aparut de zeci de ani.  Avand in vedere ca multe guverne au impus izolarea cetatenilor, miliarde de oameni din intreaga lume au fost afectati, fiind nevoiti sa stea acasa. Acest lucru i-a impulsionat pe multi sa investeasca banii in tranzactionarea de actiuni, cei mai multi aratandu-si interesul pentru pietele globale.  

Piata de actiuni din Romania continua sa se dezvolte

 Noi companii si actiuni din seria FTSE Russel Global Equity Index vor fi incluse pe piata bursiera, acest lucru aducand mai multi investitori pe piata bursiera din Romania.

 “Companiile romanesti Nuclearelectrica si Banca Transilvania au indeplinit cerintele de eligibilitate ale FTSE Global All Cap Index la 30 iunie”, se arata intr-un raport al ziarului Financiar.

Astfel, Romania este pe cale de a fi inclusa in FTSE Russell Emerging Market incepand din luna septembrie 2020, cand nu mai putin de opt companii din Romania vor fi adaugate la FTSE Global Equity Index Series (GEIS).

“Doua dintre cele opt companii ar trebui sa indeplineasca  constant cerintele de eligibilitate ale indicelui global All Cap (mentinerea eligibilitatii pana la 30 iunie) ca o preconditie a tuturor celor opt companii incluse in index”, a explicat FTSE Russel in aprilie.

In luna iunie, Nuclearelectrica a inregistrat tranzactii de aproximativ  53 milioane de lei  (aproximativ 11 milioane de euro) la Bursa de Valori Bucuresti sau un volum de tranzactionare de 3,1 milioane de  actiuni, echivalentul a 1% din capitalul sau social.

In schimb, Banca Transilvania, cea mai tranzactionata actiune la bursa locala, a inregistrat in iunie tranzactii de 131 milioane de lei (27 milioane de ero) sau 1,16% din veniturile sale.

Introducerea de noi companii pe piata bursiera din Romania are numeroase avantaje pentru situatia financiara actuala, din tara noastra. In primul rand rezultatele financiare bune ale companiilor listate raman garantia unui grad mare de succes in piata bursiera. Intr-un mediu  international monetar cu scaderi reale in plan financiar (inclusiv in Romania) activele bursiere, cu randamente ridicate ale dividendelor, vor ramane la un nivel inalt de atractivitate.

Un alt element important pentru economie il reprezinta revigorarea economiei mondiale si scaderea accentuata a sanselor de a inregistra recesiune economica in marile economii. Daca bursa este barometrul economiei, o economie care nu scade este un bun motiv pentru a justifica un trend bursier ascendent.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed