AcasăEconomieBanciTrei mari bănci, acuzate de complot și manipularea dobânzilor

Trei mari bănci, acuzate de complot și manipularea dobânzilor

Cartelurile alcătuite din bănci au operat în pieţele de derivate financiare, care sunt produse folosite pentru gestionarea riscului legat de fluctuaţiile ratelor dobânzilor.

‘Comisia Europeană este îngrijorată că cele trei bănci ar fi luat parte la un cartel menit să distorsioneze cursul normal al componentelor preţului derivatelor financiare pe dobânzile interbancare la euro’, au anunţat oficialii UE.

Dacă autorităţile ajung la concluzia că cele trei bănci au încălcat legea, ele pot primi o amendă de maxim 10% din cifra lor de afaceri anuală.

În decembrie 2013, Comisia Europeană a amendat şase bănci, printre care Barclays, Deutsche Bank, RBS şi Societe Generale cu suma record de 1,712 miliarde euro pentru că au participat la activităţi de tip cartel prin care au manipulat indicii de dobândă pe piaţa interbancară (EURIBOR şi LIBOR). Ele au obţinut o reducere a amenzii pentru că au colaborat cu autorităţile.

Cartelul din zona derivativelor pe dobânzile la euro a operat în perioada 2005-2008, cu scopul de a distorsiona cursul normal al indicatorilor în funcţie de care sunt stabilite preţurile acestor derivate. Traderi de la diferite bănci au discutat cifrele transmise de aceste instituţii financiare pentru calcularea de dobândă pe piaţa interbancară şi strategiile de trading şi de stabilire a preţurilor.

Săptămâna trecută, grupul bancar francez Societe Generale a făcut apel împotriva amenzii de 445,9 milioane de euro (613,4 milioane de dolari) plătită anul trecut pentru manipularea dobânzilor Euribor, afirmând că autorităţile de reglementare au calculat greşit.

În apelul depus în februarie şi publicat luni pe pagina de web a Jurnalului Oficial al Uniunii Europene, Societe Generale pretinde că instanţa ar trebui să reducă amenda la o sumă adecvată deoarece a observat o eroare de estimare în alegerea metodei de calcul a valorii vânzărilor, care nu reflectă respectivele poziţii ale băncii faţă de efectele cauzate pieţei relevante.

 

 

 

 

Ultimele Articole