x


  • EUR
    4.8582
    USD
    4.0972
string(4) "auto"

Trei români din zece conduc o maşină, indiferent că este una personală sau de serviciu

Trei români din zece conduc o maşină, indiferent că este una personală sau de serviciu, iar 70% dintre aceştia sunt bărbaţi, se arată într-un comunicat al Ipsos Research transmis, luni, AGERPRES.

Autor: Ionut Lupescu | Sursa: Money.ro | Publicat: 21.09.2015, 14:41

‘1 din 4 bucureşteni conduce în prezent o maşină. Chiar dacă nu sunt neapărat şoferi, 40% dintre locuitorii Capitalei circulă cu maşina cel puţin săptămânal. Tot în intervalul unei săptămâni obişnuite, RATB-ul este utilizat de peste 70% din populaţia Capitalei, metroul de peste 50%, microbuzul de 20% dintre aceştia, iar taxiul de 10%’, se arată în document.

4 din 10 români consideră maşina absolut indispensabilă/o necesitate, în timp ce 3 din 10 au definit-o drept o comoditate, doar un mijloc de transport oricând la îndemână. Aproximativ 1 din 10 români văd autovehiculul ca fiind un ajutor (12%) sau un element de confort (7%).

‘Pentru 5% dintre români, maşina este însă cel mai important lucru din viaţa lor, acest lucru fiind valabil în special pentru tinerii şoferi cu vârste între 18 şi 24 de ani, în rândul cărora proporţia celor care nu pot trăi fără autoturismul lor creşte la 11%. În ciuda traficului, bucureştenii sunt cei care apreciază cel mai mult rolul maşinii de a economisi timp (13%), prin comparaţie cu rezultatul total la nivel de ţară (3%)’, informează Ipsos Research.

Cercetarea s-a desfăşurat în luna august-septembrie 2015, pe un eşantion de 1.200 respondenţi cu vârste cuprinse între 18 şi 64 ani, reprezentativ pentru populaţia României.

În fiecare an, la 22 septembrie, este marcată Ziua europeană fără maşini pentru promovarea de alternative la automobilul personal sau de serviciu. Aceasta este o iniţiativă a Comisiei Europene şi promovată de Uniunea Europeană. A început să fie marcată în mai multe oraşe de pe continentul european din 1999. Ideea a câştigat teren şi în alte părţi ale lumii, în oraşe precum Montreal, Seul şi Tokyo. În prezent, se celebrează în peste 2.000 de oraşe din 40 de ţări de pe tot mapamondul. Centrele oraşelor se închid circulaţiei auto, promovând ca alternative mersul pe jos, bicicleta, transportul public şi alte forme de deplasare ecologice.