x


  • EUR
    4.7794
    USD
    4.3124
string(16) "instant-articles"

TUDOR CHIRILĂ, cel mai emoționant și puternic discurs în Piața Victoriei

Tudor Chirilă a ținut un discurs extrem de emoționant în fața a mii de oameni.

Author: Mihai Voican | Sursa: Adevarul | Publicat: 20.05.2019, 14:04

Prezent în Piaţa Victoriei la manifestaţia „Toţi pentru Europa“, Tudor Chirilă a făcut un apel la Biserica Ortodoxă să nu-şi mai bată joc de enoriaşi spunându-le cu cine ar trebui să voteze. De asemenea, el a adresat şi un mesaj părinţilor, îndemnându-i să nu lase întreaga educaţie a copiiilor în mâna statului. Nu în ultimul rând, artistul i-a rugat pe români să lupte pentru dreptul la libera exprimare, să voteze, dar să şi păzească votul dat.

 

Câteva mii de oameni au fost prezenţi pe 19 mai în Piaţa Victoriei la manifestaţia „Toţi pentru Europa“, ce a avut ca scop încurajarea românilor de a-şi exercita dreptul la vot la alegerile europarlamentare din 26 mai. Mai multe trupe au susţinut recitaluri, iar artişti şi personalităţi au ţinut discursuri, unul dintre cele mai puternice fiind cel livrat de actorul şi cântăreţul Tudor Chirilă. După ce a interpretat alături de trupa Vama piesa „Dumnezeu nu apare la ştiri“, Chirilă a vorbit despre abuzurile comise de Biserica Ortodoxă şi a făcut apel ca preoţii să-şi respecte misiunea şi să nu-şi mai batjocorească enoriaşii spunându-le cu cine să voteze.

„De 15 ani merg la Biserica Stavropoleos, nu sunt un practicant, dar din când în când merg la biserică pentru a găsi o relaţie cu Dumnezeu şi întrebarea este: în ziua de astăzi unde este Dumnezeu? Şi mă gândesc la copiii abuzaţi în Brazilia şi în Irlanda de Biserica Catolică şi de preoţii Bisericii Catolice, mă gândesc la cazurile de abuzuri din Biserica Ortodoxă, mă gândesc la implicarea Bisericii Ortodoxe, care îşi înjură enoriaşii şi le spune cu cine să voteze. Eu v-aş ruga ca în seara asta, pe parcursul concertului nostru, să rămânem în afara scandărilor politice, pentru că aş vrea ca noi să nu devenim muniţie pentru ei. Dar am o întrebare pentru Biserica Ortodoxă: dacă noi suntem într-un stat secular sau nu? Dacă Dumnezeu le spune preoţilor, care se presupune că sunt hăruiţi, cu cine ar trebui să voteze enoriaşii lor? După aia ne întrebăm de ce lumea nu mai merge la biserică. Pentru că Dumnezeu, se pare, nu mai este în biserică. Şi atunci întrebarea este: unde este Dumnezeu? Şi singurul răspuns pe care eu l-am găsit până acum este că El este încă, în aceeaşi măsura precum diavolul, în fiecare dintre noi. Aşa că lupta este a noastră, personală. Cred că despre asta este şi cântecul ăsta. Dacă noi nu trebuie să îndemnăm pe cineva să voteze cu cineva, aş vrea ca nici preoţii să nu mai facă asta şi să-şi respecte misiunea pentru care au absolvit Insitutul Teologic şi pentru care au fost hăruiţi şi să nu-şi mai bată joc de enoriaşii care vin acolo cu sufletul deschis să caute alinare. Să-şi facă profesia“, a fost mesajul artistului.

 

Articolul integral pe ADEVĂRUL