Tudor Şerban, Ministerul Economiei: Amplasamentul noii centrale nucleare nu va fi cunoscut în 2009

„Le-am răspuns celor de la GreenPeace (organizaţie de mediu -n.r.). Au fost 100 de locaţii analizate, care sunt catalogate ca fiind secrete. Dar nu ne-am hotărât încă asupra uneia dintre ele. Eu cred, şi este doar părerea mea, că nici în acest an nu vom ştii unde anume va fi construită”, a precizat secretarul de stat din Ministerul Economiei, Tudor Şerban.

Ministrul interimar al Economiei şi Sănătăţii, Adriean Videanu, a declarat joi, în cadrul audierilor la comisiile parlamentare, că în două săptămâni ar putea prezenta amplasamentul celei de-a doua centrale.

De altfel, Videanu a reiterat acest aspect şi la 23 august, aflat la Piteşti, că amplasamentul final pentru noua centrală nucleară din România va fi cunoscut până la sfârşitul acestui an, care a precizat atunci că în luarea deciziei vor cântări mult şi aspectele de echilibrare a sistemului energetic naţional.

Cea de-a doua centrală nucleară ar urma să fie dată în folosinţă după 2020.

Noua centrală nucleară care va fi construită va avea o putere instalată de până la 2.400 MW, potrivit informaţiilor transmise de fostul director general al Nuclearelectrica, Teodor Chirica. Fie va avea două grupuri de câte 1.200 MW fiecare, fie va avea patru grupuri de câte 600 MW fiecare, potrivit lui Chirica.

Fostul preşedinte al Agenţiei Nucleare Valică Gorea a declarat în luna aprilie agenţiei NewsIn că studiul de amplasament pentru a doua centrală nucleară a ţării a fost finalizat, iar cele mai bune patru locaţii selectate se află în judeţele Braşov, Sibiu, Arad şi Cluj. „Cea mai potrivită locaţie pentru noua centrală nucleară ar fi între Făgăraş şi Tălmaciu, pe Olt. Pentru a stabili cele mai bune locaţii pentru centrala nucleară s-a ţinut cont de existenţa unui râu în apropiere, de seismicitate, roca pentru fundaţie, climatologie, circulaţia curenţilor de aer fiind foarte importantă, şi de umiditate”, a explicat atunci Valică Gorea.

Studiul de amplasament a costat 3,580 milioane lei, bani suportaţi din fondurile structurale pentru dezvoltare industrială, potrivit fostului preşedinte al Agenţiei Nucleare.

Până acum, CITON Bucureşti, care a făcut studiul de amplasament pentru viitoarea centrală nucleară, a analizat peste 100 de locaţii.

În prezent, singura centrală nucleară a ţării se află la Cernavodă şi este compusă din două reactoare cu o putere instalată de circa 700 MW fiecare. În momentul de faţă se are în vedere construirea altor două noi reactoare nucleare, investiţie care s-ar putea ridica la circa patru miliarde de euro, care vor fi puse în funcţiune după 2016.

Energia electrică produsă anual de Unităţile 1 şi 2 CNE Cernavodă reprezintă circa 17-18% din producţia de electricitate totală a României.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed