AcasăEconomieTurcia confirmă prelungirea Acordului de la Istanbul privind exportul cerealelor ucrainene cu...

Turcia confirmă prelungirea Acordului de la Istanbul privind exportul cerealelor ucrainene cu patru luni, ”în aceleaşi condiţii”. ”Noi aranjamente” ar putea să aibă loc după ieşirea din iarnă

Acordul de la Istanbul privind exportul cerealelor ucrainene urmează să rămână în vigoare alte patru luni, pe timpul acestei ierni.

Toate părţile au fost de acord ca ”acordul să rămână în vigoare timp de 120 de zile, pe timpul lunilor de iarnă”, precizează oficialul citat.

”Noi aranjamente” ar putea să aibă loc după ieşirea din iarnă.

”Iniţiativa Cerealelor la Marea Neagră”, care urma să expire vineri seara, a permis exportul a peste 11 milioane de tone de cereale din porturi ucrainene în decurs de patru luni.

O sursă internaţională apropiată negocierilor a confirmat AFP prelungirea acestui acord, la care sunt parte Ucraina şi Rusia, Turcia şi ONU.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, unul dintre artizanii acestui acord, s-a declarat miercuri ”convins” că acordul avea să fie prelungit.

Kievul a fost primul care a anunţat joi o prelungire a Acordului de la istanbul cu ”120 de zile”.

Cotidianul britanic Financial Times (FT), dezvăluia că în schimbul prelungirii acordului, Ucraina este de acord cu o continuare a exportului rus de amoniac prin conducta Togliatti-Odessa, care reprezintă aproximativ 13% din exportul global şi care traversează zona de conflict.

Ultimele Articole