x


  • EUR
    4.7216
    USD
    4.2706
string(9) "industrii"

TURCII au pus ochii pe o mare BOGĂȚIE a Românie

O companie turcă vrea să intre în asociere cu Cupru Min și Moldomin, care au peste 90% din rezervele de cupru ale țării.

Author: Mihai Voican | Sursa: PROFIT.RO | Publicat: 20.05.2019, 8:36

Compania turcă de inginerie, consultanță și management de proiect Sintek, de asemenea și producător de anumite echipamente pentru activități de minerit, petrol/gaze și industria cimentului, vrea să intre într-o asociere cu Cupru Min, care să vizeze și Moldomin, având în plan și construirea în România a unei uzine metalurgice pentru prelucrarea concentratului de cupru, conform informațiilor Profit.ro. Cupru Min și Moldomin dețin peste 90% din rezervele de cupru ale României, circa 60% fiind în posesia Cupru Min. În prezent, doar Cupru Min produce, limitat, minereu brut.

 

Guvernul a anunțat în 2017 că are în vedere construirea unui combinat metalurgic la Cupru Min SA Abrud, unde să fie prelucrate resursele de cupru ale României pentru realizarea de produse cu valoare adăugată, în condițiile în care, în prezent, compania produce doar minereu brut. Dacă proiectul construirii combinatului metalurgic de la Cupru Min va fi realizat chiar și cu acest sprijin străin, ar fi prima investiție de stat de asemenea tip și anvergură în domeniu de după 1989.

 

În ultimii 10 ani s-a încercat de două ori privatizarea Cupru Min, tentativele eșuând de fiecare dată. Programul de guvernare al actualului Guvern prevede menținerea companiei în proprietatea statului.

 

Ambele societăți, Cupru Min și Moldomin, sunt controlate de statul român prin intermediul Ministerului Economiei. Discuțiile dintre reprezentanții ministerului și compania turcă sunt în fază preliminară, neangajantă, conform datelor Profit.ro. Informațiile disponibile în prezent despre Sintek sunt destul de puține. Potrivit informațiilor Profit.ro, Sintek și-a exprimat interesul pentru cele două companii românești în luna aprilie. Tot în luna aprilie, ambasadorul Turciei în România, Fusun Aramaz, s-a întâlnit cu ministrul Economiei, Nicolae Bădălău. În cadrul întâlnirii, desfășurate la minister, cei doi oficiali au discutat dezvoltarea schimburilor comerciale și prezența investitorilor turci în România, în diferite industrii și sectoare economice, precum cel metalurgic, siderurgic și cel energetic. Ministrul Economiei și-a exprimat deschiderea și dorința de a dezvolta oportunitățile de cooperare dintre mediul de afaceri din România și cel din Turcia, potrivit paginii de Facebook a ministerului.

 

Articolul integral pe PROFIT.RO