Tusk dezvăluie că președintele Klaus Iohannis a refuzat să devină preşedintele Consiliului European

0
34
Tusk dezvăluie că președintele Klaus Iohannis a refuzat să devină preşedintele Consiliului European

„Klaus Iohannis este un politician excepţional. Oamenii îl urmează, deşi le spune adevărul şi nu le manipulează emoţiile. Poate că de asta îl şi urmează. El apără valorile care au fost respinse de mulţi, care astăzi necesită mult curaj şi care ar putea să îi condamne pe unii la singurătate politică. El a găsit cheia spre inimile lor şi nu a cedat tentaţiilor populismului”, a spus Donald Tusk în deschiderea discursului său.

 

Fostul lider european a dezvăluit că i-a propus lui Klaus Iohannis să îi succeadă în funcţia de preşedinte al Consiliului European anul trecut înainte de alegerile europarlamentare.

 

Stăm de vorbă cu preşedintele Iohannis. Conversaţia are loc în urmă cu aproape un an şi se referea la cine ar trebui să preia conducerea instituţiilor europene. Discuţia este sinceră şi discretă, nu mai este nimeni în birou în afară de noi doi. Îi spun cu convingere că eu cred că ar fi un preşedinte al Consiliului European extraordinar. Klaus îmi zâmbeşte cordial, îmi mulţumeşte pentru propunere şi după ceva timp îmi spune: «Donald, încă mai am lucruri de făcut în România, aşa că te rog să nu iei o candidatura a mea în consideraţie. Mai ţii minte când ţi-am arătat fotografia protestelor din Bucureşti şi alte oraşe? Mii de români tineri cred în ceea ce cred şi eu: că politica nu trebuie să fie murdară şi că oamenii în poziţii de putere pot fi sinceri, că legea trebuie să însemne lege şi că Europa nu este doar un concept geografic, ci, dincolo de toate, unul al valorile. Nu îi voi abandona»”, a spus Donald Tusk.

 

Totodată, Donald Tusk a ținut să-l elogieze pe șeful statului rememorând o reuniune a Consiliului European în care a existat o dezbatere aprinsă despre migraţie.

 

„Ca de multe ori în asemenea situaţii, îi dau cuvântul lui Klaus. Vocea sa, modul de a expune raţionamentul, atitudinea sa şi modul decisiv în care vorbeşte readuc calmul. Preşedintele Iohannis, ca şi muzica, are darul de a linişti animalul sălbatic, cum spune Shakespeare”, a afirmat fostul preşedinte al Consiliului European.

 

El a amintit şi de pasiunile lui Iohannis – tâmplăria şi cultivatul trandafirilor.

 

„E greu de găsit o metaforă mai bună pentru a descrie un model de politician: tâmplar şi grădinar. Tot ce aşteaptă oamenii de la un lider este aici: răbdare, gentileţe, atenţie, persistenţă, capacitatea de a crea, de a rezolva probleme. Un bun politician este acela care construieşte, nu acela care distruge, unul care visează, dar are ambele picioare pe pământ”, a adăugat Donald Tusk.

 

Premiul european “Coudenhove-Kalergi” i-a fost înmânat şefului statului de către prinţul Nikolaus von Liechtenstein, preşedintele Societăţii Europene Coudenhove-Kalergi.

 

Prinţul Nikolaus von Liechtenstein a amintit că acest premiu este acordat pentru a doua oară unui preşedinte al României, primul fiind Emil Constantinescu.