După negocierile ratate cu Putin, Macron l-a luat în vizor pe Elon Musk și al său Twitter

Emmanuel Macron şi Elon Musk au avut, vineri, o discuţie pe tema moderaţiei conţinutului pe Twitter, în contextul în care antreprenorul a luat până acum decizii în mare măsură contrare îndemnurilor preşedintelui francez şi ale altor lideri europeni, potrivit Le Figaro.

„Am vorbit aici despre Twitter pentru că despre asta este vorba. În această după-amiază, l-am întâlnit pe Elon Musk şi am avut o discuţie clară şi sinceră”, a scris Emmanuel Macron, într-o vizită de stat în Statele Unite. Conversaţia a avut loc în New Orleans şi a durat o oră. Nu fusese anunţată anterior de Palatul Elysée.

„Termeni de utilizare transparenţi, consolidarea semnificativă a moderării conţinutului şi protejarea libertăţii de exprimare: Twitter trebuie să depună efortul de a respecta reglementările europene”, a adăugat şeful statului francez într-o serie de mesaje pe Twitter. El a mai spus că a discutat cu co-fondatorul Tesla „proiecte industriale verzi viitoare, cum ar fi producţia de vehicule electrice şi baterii”. „A fost o onoare să te văd din nou”, a răspuns Elon Musk, spunând că este „nerăbdător” în legătură cu „proiectele interesante în Franţa”.

Cel mai bogat om din lume a cumpărat influenta platformă la sfârşitul lunii octombrie cu 44 de miliarde de dolari. Viziunea sa asupra libertăţii de exprimare îngrijorează mulţi utilizatori, autorităţi şi agenţi de publicitate, care se tem de un val de ură şi dezinformare.

„Elon Musk a confirmat participarea Twitter la summitul Christchurch Call to Action. Conţinutul terorist şi violent nu are loc nicăieri”, a detaliat preşedintele francez, referindu-se la o iniţiativă lansată de mai multe state şi ONG-uri în 2019, după crimele de la Christchurch, în Noua Zeelandă, ale căror imagini au rămas accesibile online timp de câteva ore.

Omul de afaceri nu a reacţionat la acest punct. Iniţial promisese un consiliu de moderare a conţinutului responsabil de toate deciziile majore, dar el însuşi a decis în cele din urmă să restabilească multe conturi, începând cu cea a fostului preşedinte american Donald Trump, interzis după atacul asupra Capitoliului din ianuarie 2021. De asemenea, a pus capăt luptei împotriva informaţiilor false legate de Covid, care este o „mare problemă”, potrivit lui Emmanuel Macron.

„Cred că trebuie să abordăm subiectul serios, eu sunt exact pentru opusul, mai multă reglementare. O facem (în Franţa) şi o facem la nivel european”, a spus el joi în timpul unui interviu acordat postului ABC. Libertatea de exprimare „implică responsabilităţi şi limite. Nu poţi să ieşi şi să faci remarci rasiste sau antisemite, este un punct important pentru mine pe care să îl apăr”, a adăugat el.

Deja miercuri, comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, îi spusese lui Elon Musk că mai este „încă mult de lucru”. Twitter va trebui să „consolideze în mod semnificativ moderarea conţinutului (…) şi să abordeze cu hotărâre dezinformarea”, a adăugat el.

Noul proprietar al Twitter a concediat mai mult de jumătate dintre angajaţii grupului din California, iar echipele de moderare a conţinutului nu au fost cruţate. Potrivit mai multor ONG-uri, inclusiv Centrul pentru Combaterea Urii Digitale, mesajele rasiste, homofobe, misogine şi antisemite au crescut „şocant” de mult pe platformă timp de o lună.

„Complet fals”, a scris Elon Musk pe Twitter ca răspuns la un articol din The New York Times care detaliază concluziile asociaţiilor. El a susţinut că mesajele ce conţin discursuri instigatoare la ură, care sunt văzute de utilizatori, „continuă să scadă”.

Contul rapperului american Kanye West a fost suspendat pentru „incitare la violenţă”, în special după publicarea unor afirmaţii admirative despre Hitler. Iar Elon Musk se opune întoarcerii lui Alex Jones, conspiratorul american de extremă-dreapta condamnat pentru că a susţinut că un masacru în şcoală a fost doar un spectacol organizat de cei care sunt împotriva armelor.

După ce a trecut prin trauma pierderii primului său copil, multimiliardarul a explicat că nu are „milă faţă de oricine ar folosi moartea copiilor pentru a obţine câştiguri financiare, politice sau faimă”. Emmanuel Macron şi-a încheiat şi seria de tweet-uri declarând: „Vom lucra cu Twitter pentru a îmbunătăţi protejarea copiilor online. Elon Musk mi-a confirmat asta astăzi. Să ne protejăm mai bine copiii online!”.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed