Ucraina anunţă că primele nave cu cereale ar putea părăsi porturile de la Marea Neagră ”în câteva zile”

”Dacă părţile garantează securitatea, acordul va funcţiona. Dacă nu fac acest lucru, nu va funcţiona”, a declarat ministrul Infrastructurii Oleksandr Kubrakov.

Kubrakov a spus că vasele comerciale vor fi organizate în convoaie însoţite de nave ucrainene ”în câteva zile”.

Rusia a lansat sâmbătă rachete asupra principalului port al Ucrainei, Odesa, stârnind temeri că acordul ar putea fi întârziat.

Ucraina şi Rusia au semnat separat acordul privind exporturile de cereale la Istanbul, Turcia şi ONU fiind co-garanţi.

Acordul – care a fost semnat după două luni de negocieri – este planificat să dureze 120 de zile, iar un centru de coordonare şi monitorizare urmează să fie înfiinţat la Istanbul, unde vor fi dislocaţi oficiali turci, ruşi şi ucraineni, precum şi ai Naţiunilor Unite. Acordul poate fi reînnoit dacă ambele părţi sprijină iniţiativa.

Kubrakov a menţionat că Ucraina speră că un astfel de centru va fi înfiinţat în această săptămână.

Textul acordului prevede că părţile s-au angajat să nu atace nave comerciale şi alte nave civile şi instalaţiile portuare angajate în transportul cerealelor.

Rusia susţine că rachetele sale au distrus o navă militară ucraineană şi o serie de rachete antinavă de tip Harpoon furnizate de SUA. Ucraina a recunoscut că o navă a fost lovită, fără a oferi detalii.

Invazia Moscovei în luna februarie a blocat exporturile de cereale ale Ucrainei.

Aproximativ 20 de milioane de tone de cereale sunt blocate în porturi din cauza forţelor navale ruseşti care controlează cea mai mare parte a Mării Negre.

Luptele grele au afectat, de asemenea, recoltele şi au lăsat porturile blocate şi minate, situaţie care a cauzat o penurie de alimente şi a dus creşterea preţurilor în toată Africa, care se bazează de obicei pe importurile de grâu din Ucraina Rusia.

În plus, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat că Moscova îi va ajuta pe ucraineni ”să scape de regimul care este absolut împotriva poporului”, în pofida angajamentelor anterioare potrivit cărora Moscova nu încearcă să răstoarne guvernul Ucrainei.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri