AcasăEconomieUcraina doreşte prelungirea Acordului privind exportul cerealelor cu cel puţin un an...

Ucraina doreşte prelungirea Acordului privind exportul cerealelor cu cel puţin un an şi lărgirea lui pentru a include mai multe porturi şi mărfuri, anunţă ministrul adjunct al Infrastructurii Iuri Vaskov

”(Noi) am întârziat deja (să dăm) informaţii clare pieţei despre prelungirea (a acordului)”, a declarat Iuri Vaskov, ministrul adjunct al Infrastructurii, într-un interviu pentru Reuters.

”Sperăm că nu mai târziu de săptămâna viitoare, din partea partenerilor noştri Turcia şi ONU, vom avea o înţelegere şi întreaga piaţă va avea, de asemenea, un semnal clar despre continuarea funcţionării şi iniţiativei”, a spus el.

Acordul a permis ca aproximativ 10,5 milioane de tone de alimente ucrainene, în principal cereale, să fie livrate pe pieţele externe, de când a fost convenit în iulie, prin medierea Turciei şi a Naţiunilor Unite.

Vaskov a mai spus că Ucraina a oferit o prelungire de cel puţin un an Turciei şi ONU, precum şi o extindere a acordului pentru a include porturile din regiunea sudică Niokaev, care asigura 35% din exporturile de alimente ucrainene înainte de invazia Rusiei.

Acordul, care a atenuat o criză alimentară globală prin deblocarea a trei porturi majore ucrainene în timpul invaziei Rusiei, expiră pe 19 noiembrie şi a părut să fie în pericol pentru scurt timp luna trecută, când Moscova şi-a suspendat temporar participarea la acord.

Ultimele Articole