Ucraina impune sancţiuni magnatului Dmitri Firtaş, pentru vânzarea de produse din titan companiilor ruseşti din sectorul apărării

0
60
Ucraina impune sancţiuni magnatului Dmitri Firtaş, pentru vânzarea de produse din titan companiilor ruseşti din sectorul apărării

Consiliul pentru securitate şi apărare al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că natura exactă a sancţiunilor va fi anunţată într-un decret prezidenţial.

Un purtător de cuvânt al lui Firtaş nu a fost disponibil pentru comentarii.

Firtaş a devenit un om de afaceri bogat şi influent în Ucraina, dar a fost pus sub acuzare în Statele Unite pentru mită şi escrocherie. Acesta neagă ilegalităţile şi a contestat extradarea sa din Viena.

Relaţiile dintre Ucraina şi Rusia s-au prăbuşit după anexarea de către Rusia a peninsulei Crimeea, în 2014, şi sprijinul acordat de Moscova forţelor separatiste din regiunea ucraineană estică Donbas, într-un conflict despre care Kievul afirmă că a ucis 14.000 de oameni.

Firtaş a fost sancţionat pentru ”implicarea sa în afacerile cu titan”, a declarat secretarul consiliului de securitate Oleksi Danilov, într-un briefing de presă.

“Are loc o furnizare de materii prime şi apoi … acestea merg la întreprinderile militare ale Federaţiei Ruse şi nu putem permite ca acest lucru să continue”, a spus Danilov, fără a oferi detalii.

Zelenski a promis măsuri pentru a reduce influenţa oligarhilor în Ucraina. În februarie, el a impus sancţiuni lui Viktor Medvedciuk, un om de afaceri şi politician ucrainean cu legături strânse cu preşedintele rus Vladimir Putin, măsură pe care Kremlinul a numit-o ”alarmantă”.

Producţia de produse din titan este o activitate centrală a grupului Firtaş DF şi include extracţia şi îmbogăţirea titanului, producţia de dioxid de titan, zgură de titan, lingouri şi plăci.

Curtea Supremă a Austriei a decis în iunie 2019 că Firtaş poate fi extrădat în Statele Unite, dar el rămâne în ţară deoarece avocaţii săi au depus o cerere de rejudecare pentru care nu a fost luată o decizie.

O decizie finală de extrădare a lui Firtaş poate fi luată de ministrul Justiţiei numai după ce cazul se va încheia.

Firtaş este un fost susţinător al preşedintelui ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici şi a făcut avere vânzând gaze ruseşti guvernului de la Kiev.

Firtaş a fost, de asemenea, reprezentat de avocaţii Joe diGenova şi Victoria Toensing, care sunt asociaţi ai lui Rudy Giuliani.

Consiliul a anunţat, de asemenea, sancţiuni împotriva omului de afaceri Pavel Fuks, care nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii.

Fuks a declarat canalului TV Ucraina 24 că sancţiunile împotriva sa sunt neîntemeiate şi că va lua măsuri legale.