Ucraina pregătise inițial o altă contraofensivă cu ajutorul SUA și al aliaților / De ce s-a schimbat planul? – NYT

New York Times a vorbit cu mai mulți oficiali americani (sub rezerva anonimatului) și a încercat să reconstituie modul în care a fost planificată contraofensiva ucraineană. În special, a fost posibilă datorită pregătirilor îndelungate și comunicării cu SUA și aliații.

„Pregătirile (la contraofensivă – n.r.) au început la scurt timp după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a spus generalilor săi că dorește să facă un pas concret pentru a demonstra că țara sa poate riposta la o invazie rusă. Sub ordinele sale, armata ucraineană a elaborat un plan pentru o ofensivă de amploare în sud, pentru a recuceri Hersonul și a izola Mariupol de forțele rusești din est.”, potrivit publicației.

Cu toate acestea, atât generalii ucraineni, cât și oficialii americani credeau că o astfel de ofensivă ar avea ca rezultat pierderi semnificative în rândul militarilor ucraineni.

Sincronizarea a fost, de asemenea, crucială, deoarece contraofensiva trebuia să fie efectuată înainte de vremea rece pentru a-l împiedica pe președintele rus Vladimir Putin să folosească presiunea gazelor asupra Europei.

Mult timp reticenți în a împărtăși detalii despre planurile lor, comandanții ucraineni au început să se deschidă mai mult în fața oficialilor de informații americani și britanici și să ceară sfaturi.

Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională, și Andri Iermak, consilier de top al lui Zelenski, au vorbit de mai multe ori despre planificarea contraofensivei, potrivit unui înalt oficial al administrației. Generalul Mark A. Milley și lideri militari ucraineni au discutat periodic despre informații și sprijinul militar.

În vară, când armata ucraineană și cea americană au simulat o ofensivă pe scară largă în sud, au constatat că aceasta ar fi eșuat. Aceste rezultate au fost raportate lui Zelenski, după care planul Kievului s-a schimbat.

„Am făcut niște exerciții de simulare”, a declarat Colin Kahl, șeful politicii Pentagonului, într-un interviu telefonic pentru NYT. „Acest set de exerciții sugerau că anumite căi pentru o contraofensivă erau susceptibile să aibă mai mult succes decât altele. Noi le-am oferit acest sfat, iar apoi ucrainenii l-au internalizat și au luat propria lor decizie.”, a spus el.

În loc de o ofensivă majoră, armata ucraineană a propus două:

  • Prima, în Herson, care a necesitat probabil câteva zile sau săptămâni înainte de a obține rezultate concrete din cauza concentrării trupelor rusești.
  • A doua ofensivă a fost planificată în apropiere de Harkov.

SUA, Marea Britanie și Ucraina au evaluat planul și cele trei părți au fost de acord că noul plan va funcționa. În același timp, New York Times subliniază că ofensiva din direcția Herson nu a fost niciodată fictivă.

„Planul, care a apărut în timpul discuțiilor de la mijlocul verii, se baza în mare măsură pe serviciile de informații americane și pe arme de înaltă precizie. Dar oficialii americani insistă asupra faptului că meritul pentru ofensivă îi revine în întregime lui Zelenski și armatei ucrainene, care, cu o forță relativ mică în Harkov, a obținut o victorie uriașă”, scrie NYT.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri