Ucraina va semna din nou acordul pentru observatori, fără adăugiri

După discuţia cu premierul rus Vladimir Putin, "preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso i-a telefonat premierului ucrainean Iulia Timoşenko şi a obţinut ca aceasta să separe cele două documente şi ca declaraţia ucraineană (contestată de Moscova) să fie distinctă de acord, care va trebui semnat din nou", a declarat Ferran Tarradellas.

Preşedintele rus Dmitri Medvedev a ordonat Guvernului să nu aplice protocolul pentru instituirea misiunii de observare a gazului rusesc prin Ucraina, ceea ce ar fi însemnat o nouă amânare a reluării aprovizionării Europei pe teritoriul acestei ţări, întreruptă de cinci zile.

Medvedev a apreciat duminică seară că acordul pentru supravegherea tranzitului rus prin Ucraina este nul din cauza anumitor clauze şi anexe aduse de partea ucraineană la textul deja semnat de Moscova. Ar fi vorba despre o menţiune adăugată de mână pe textul acordului, lângă semnătura reprezentantului Ucrainei, care se referă la o declaraţie ataşată sau care ar urma să fie dată publicităţii.

In declaraţia ataşată se afirmă că Ucraina nu a sustras din gazul destinat europenilor şi nu are datorii faţă de Gazprom – problemă află la originea crizei dintre cele două ţări. Declaraţia arată şi că Rusia trebuie să furnizeze Ucrainei gaz suplimentar din motive tehnice, pentru a menţine presiunea în sistemul de conducte, o cerere pe care partea rusă o va respinge în lipsa unui acord bilateral cu privire la preţul gazului rusesc pentru ucraineni în 2009.

Preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso i-a telefonat premierului rus Vladimir Putin duminică seară. Potrivit agenţiilor ruse de presă, Putin i-a spus lui Barroso că adăugirile Ucrainei sunt "inadmisibile". "Putin a atras atenţia interlocutorului său asupra faptului că orice adăugiri la protocolul semnat la Moscova de reprezentanţii Rusiei şi Uniunii Europene, al căror conţinut nu a fost coordonat cu partea rusă, sunt inadmisibile", potrivit serviciului de presă al Guvernului rus. Tot Putin ar fi propus o reuniune pentru luni la Bruxelles, între oficiali ruşi şi europeni, pentru a găsi o soluţie la criză.

Principalele puncte ale declaraţiei anexate de Ucraina la acordul pentru observatori

O copie scanată a acordului pentru instituirea mecanismului de monitorizare, la care Reuters a avut acces, conţine cuvintele "declaraţie ataşată" scrise de mână lângă semnătura reprezentantului Guvernului ucrainean.

1. "Ucraina a fost întotdeauna şi rămâne o ţară de tranzit de încredere şi nu a întrerupt tranzitul gazului către statele membre", arată declaraţia ucraineană.

La rândul său, Moscova acuză Kievul că a sistat furnizarea de gaz rusesc spre UE, după ce Rusia a sistat gazul destinat Ucrainei din cauza neînţelegerilor legate de preţ.

2. "Ucraina nu a sustras gaz necontractat în 2009".

Monopolul rus Gazprom acuză Ucraina a furat cel puţin 65 de milioane de metri cubi de gaz anul acesta. Ucraina nu are contract cu Gazprom pe 2009, gazul pe care este acuzată că l-a sustras fiind din acela destinat europenilor. Kievul afirmă că acesta este "gaz tehnic", de care este nevoie pentru a se menţine presiunea în sistemul de tranzit.

3. "Ucraina nu are datorii faţă de Gazprom şi a ajuns la un acord final pentru plata gazului consumat".

Gazprom afirmă că Ucraina a plătit circa 1,5 miliarde pentru gazul primit în 2008, dar mai are de plătit circa 614 milioane de dolari ca penalităţi pentru întârzierea plăţilor.

4. "Partea europeană va furniza coordonarea generală a activităţii observatorilor desemnaţi de statele membre UE. Aceşti observatori, inclusiv experţii desemnaţi de companiile europene, vor raporta părţii europene. Partea ucraineană subliniază că Gazprom deţine acţiuni la unele dintre aceste companii, ceea ce ar putea duce la un conflict de interese".

Gazprom afirmă că prezenta importatorilor europeni mari de gaz este necesară, chiar dacă deţine acţiuni la aceste companii.

5. "Tranzitul gazului natural rusesc spre consumatorii europeni pe teritoriul ucrainean va fi asigurat în paralel cu furnizarea de către partea rusă a 6,4 miliarde de metri cubi pe an sau 21 milioane pe zi gaz tehnic".

Gazprom afirmă că Ucraina trebuie să cumpere acest gaz de la Gazprom sau alte companii. Compania rusă afirmă că cererea de gaz tehnic este "o încercare a autorităţilor ucrainene de a legaliza furtul".

6. "Aceste reguli de procedură vor rămâne în vigoare timp de 30 de zile, cu posibilitatea de a fi prelungite pentru încă 30 de zile, dacă părţile consideră necesar".

Gazprom afirmă că mecanismul de supraveghere trebuie să rămână în vigoare mai mult timp, fără a preciza însă perioada.

Sursa: NewsIn

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed