x


  • EUR
    4.8079
    USD
    4.4355
string(7) "politic"

UDMR își pune cenușă în cap: ”Regretăm votul dat”

Attila Korodi susține că recursul compensatoriu în forma actuală trebuie abrogat în Parlament.

Author: Mihai Voican | Sursa: G4MEDIA | Publicat: 02.12.2019, 11:15

Decizia UDMR de a vota legea recursului compensatoriu nu a fost solid fundamentată, documentul trebuie corectat acum în Parlament, unde procedurile sunt foarte înaintate, a declarat la RFI liderul deputaților Uniunii, Attila Korodi. Vicepremierul Raluca Turcan a spus că, dacă legea nu este abrogată în Parlament, Guvernul Orban își va asuma răspunderea.

 

Attila Korodi precizează că „în Parlament procedurile sunt foarte înaintate”.

 

„Camera Deputaților, dacă adoptă un raport în Comisia Juridică, poate să intre în plen cu acest proiect de lege. De aceea, ar fi oportun să fie închisă această problematică în Parlament, pentru că sunt convins că dezbaterile ajută, dar semnalul dat de Guvern cred că e de înțeles, este nevoie să fie făcut un pas ferm în Parlament”, a spus reprezentantul UDMR.

 

Liderul deputaților UDMR consideră că „recursul compensatoriu în forma actuală trebuie abrogat, numai că dezbaterea care trebuie dusă la bun sfârșit este aceea că o simplă abrogare creează o lipsă de abordare juridică a problematicii totale (…). Trebuie să vină din partea Ministerului Justiției sau a specialiștilor o strategie și un text de lege, care înlocuiește actualul act normativ și nu lasă un gol în procedurile juridice care privesc această speță”.

 

Atenționat că UDMR a votat alături de PSD și ALDE legea recursului compensatoriu, care a eliberat mai devreme zeci de mii de deținuți din închisori, Attila Korodi a replicat că „a fost o decizie care în analiza noastră de atunci nu a semnalat foarte multe hibe pe care le are această lege”.

 

Întrebat dacă regretă că UDMR a susținut recursul compensatoriu, deputatul a răspuns: „Dacă mă gândesc către trecut, da, nu a fost o decizie solid fundamentată și atunci trebuie să aducem corecturi, trebuie să fie corectată, printr-o înlocuire totală a procedurilor pe această speță”.

 

Vicepremierul Raluca Turcan a declarat că Guvernul îşi va angaja răspunderea, în maxim două săptămâni, pentru abrogarea recursului compensatoriu, dacă nu va fi realizată prin modificarea legii de către Parlament.

 

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, anunțase joi că guvernul nu va abroga prin OUG legea recursului compensatoriu votată de PSD, ALDE și UDMR. Declarația a strârnit un val de critici, dat fiind că abrogarea recursului compensatoriu a fost una dintre principalele promisiuni ale PNL în campanie.