x


  • EUR
    4.8398
    USD
    4.3112
string(7) "politic"

UDMR vrea mandat de 5 ani pentru primari și a depus proiect de lege în Parlament

UDMR vrea ca aleșii locali să aibă, începând din acest an, mandat de 5 ani și nu 4 cât este în prezent. În acest sens formațiunea politică a depus un proiect de lege în Parlament.

Author: Alice Drăghici | Sursa: Money.ro | Publicat: 13.02.2020, 11:43

Potrivit proiectului, mandatele primarilor, consilierilor locali, consilierilor judeţeni, preşedinţilor consiliilor judeţene vor fi de 5 ani.

 

„Durata mandatului viceprimarului este egală cu durata mandatului consiliului local. În cazul în care mandatul consiliului local încetează sau încetează calitatea de consilier local, înainte de expirarea duratei normale de 5 ani, încetează de drept şi mandatul viceprimarului, fără nicio altă formalitate”, se arată în proiect.

 

Tot în proiectul de lege se precizează că „durata mandatului preşedintelui şi vicepreşedinţilor consiliului judeţean este egală, de regulă, cu durata mandatului consiliului judeţean. În cazul în care mandatul consiliului judeţean încetează înainte de expirarea duratei normale de 5 ani, încetează de drept şi mandatul vicepreşedinţilor consiliului judeţean, fără nicio altă formalitate”.

 

În motivare, inițiatorii proiectului (26 de senatori și deputați UDMR) susțin că un mandat mai mare al aleşilor locali conferă stabilitate politică, o pavăză faţă de schimbările şi eventualele crize politice manifestate la nivel general şi care interferează cu deciziile de luat la nivel local. De asemenea, sunt amortizate bulversările create de suprapunerea alegerilor, de campanii electorale simultane sau succesive care în cele mai multe cazuri pun administraţiile în situaţii dificile de suspendare a activităţii şi a investiţiilor iniţiate.

 

În aceeași motivare se arată că „experienţa celor trei decenii de administraţie locală relevă faptul că nevoia uriaşă de investiţii locale în România este aproape imposibil de acoperit în mandate de câte 4 ani, acolo unde nevoile de finanţare sunt pe termen lung, iar fondurile europene, modalitatea optimă de finanţare a programelor de dezvoltare locală, sunt supuse unui calendar bugetar de 7 ani”.