UE-SUA: Începe războiul comercial

Niciun Tweet și nicio declarație – președintele SUA, Donald Trump, l-a lăsat pe ministrului Comerțului, Wilbur Ross, să comunice vestea. Pornind de vineri, se vor percepe taxe vamale de 25% pentru importurile de oțel din UE și de 10% pentru cele de aluminiu. Statele Unite au decis să nu prelungească exceptarea temporară acordată UE până joi la miezul nopții. Exceptarea acestor taxe a fost anulată și pentru Mexic și Canada.

 

Europenii nu sunt surprinși. Cu toate că au încercat până în ultimul moment să evite un conflict comercial cu SUA. Din păcate, au eșuat. Pozițiile celor două părți sunt prea diferite. În timp ce SUA dorește tratate bilaterale, UE nu vrea să se scindeze și merge pe regulile Organizației Mondiale a Comerțului (OMC). Principiile libertății comerțului și ale convențiilor mutuale vor fi în continuare apărate, a declarat ministrul german al Economiei, Peter Altmeier, la întâlnirea miniștrior de la OECD, din Paris. ”În ultimele săptămâni am acționat foarte intensiv, foarte solidari și foarte uniți, la nivel european”. Lucrurile ar trebui să rămână așa.

 

Cancelara Angela Merkel a anunțat că UE va da o replică ”inteligentă, decisă și unită” în situația în care SUA impun taxele vamale pe oțel și aluminiu.

 

Whiskey-ul american, motocicletele și blugii se vor scumpi 

 

UE a oferit companiilor americane măsuri de liberalizare a comerțului, dacă va primi o scutire permanentă de la tarifele suplimentare pentru oțel și aluminiu. Dar a subliniat că nu va negocia sub presiune. Comisara europeană pentru Comerț, Cecilia Malmström, a anunțat că va sesiza OMC și că UE va adopta contramăsuri de apărare și va introduce tarife la o serie de produse americane, inclusiv whiskey, motociclete și blugi.

 

Conform regulamentului OMC, UE are timp 90 de zile pentru a reacționa. Importurile din SUA ar putea să se scumpească atât de mult, încât să compenseze pierderile financiare ale industriei europene.

 

O escaladare nu este exclusă

 

Comisia Europeană subliniază faptul că măsurile compensatorii nu trebuie să reprezinte o pedeapsă, ci o mișcare politică. Whiskey-ul, motocicletele Harley-Davidson și blugii sunt produse fabricate în state americane conduse de republicani. Guvernatorii acestora ar putea, așadar, să-l convingă pe președinte să revină pe ”drumul cel bun”.

 

Va avea acestă strategie succes? Președintele Uniunii Federale a Insustriei Germane (BDI), Dieter Kempf, crede că s-ar putea crea astfel o spirală a escaladărilor. ”Trebuie să fim pregătiți pentru măsuri suplimentare, pe care președintele american ar putea să le adopte, ceea ce ar fi îngrijorător”, a declarat acesta pentru postul public de radio Deutschlandfunk. Într-adevăr, ministrul Wilbur Ross a și declarat la Paris că dacă se va ajunge la o escladare, aceasta se va produce din cauza faptului că UE a decis să riposteze.

 

mai multe, pe Deutsche Welle

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed