Uitați de panourile solare fabricate în China. O nouă tehnologie de exploatare a energiei Soarelui

Viitorul energiei solare s-ar putea baza pe un mineral descoperit în 1839

Trecerea de la panourile de siliciu la tehnologia perovskita ar putea fi soluția viitorului pentru o energie sustenabilă.

Panourile solare au reprezentat aproape 5% din producția de energie din SUA anul trecut, de aproape 11 ori mai mare decât acum 10 ani și suficient pentru a alimenta aproximativ 25 de milioane de gospodării. Este și sursa de energie nouă cu cea mai rapidă creștere, reprezentând 50% din toată generarea de energie electrică nouă adăugată în 2022, scrie CNBC.

Aproape toate modulele solare folosite acum pentru generarea de energie constau în panouri convenționale pe bază de siliciu fabricate în China, o tehnologie puțin schimbată de la prima utilizare, în anii 1950. Dar alte materiale utilizate, cum ar fi arseniura de galiu, seleniura de cupru, indiu, galiu și telurura de cadmiu pot fi foarte scumpe sau toxice.

Susținătorii celulelor solare pe bază de perovskit spun că pot depăși perfromanța siliciului și pot accelera eforturile în cursa pentru combaterea schimbărilor climatice. Printre acestea, compania First Solar care a anunțat recent achiziția jucătorului european de tehnologie perovskită Evolar.

Ce este perovskitul?

În 1839, omul de știință german Gustav Rose a făcut prospectări în Munții Urali și a descoperit un mineral întunecat și strălucitor. El a numit titanatul de calciu „perovskit” după mineralogistul rus Lev Perovski. Acest mineral a intrat recent în cursa împotriva schimbărilor climatice prin includerea lui în creșterea semnificativă a eficienței panourilor solare comerciale.

Celulele perovskite pot fi mai sustenabile de produs decât siliciul. Căldura intensă și cantități mari de energie sunt necesare pentru a elimina impuritățile din siliciu, ceea ce produce o mulțime de emisii de carbon. În plus, celulele perovskite sunt foarte subțiri – mai puțin de 1 micrometru – și pot fi vopsite sau pulverizate pe suprafețe, făcându-le relativ ieftine de produs.

O analiză din 2020 a Universității Stanford a unei metode de producție experimentală a estimat că modulele de perovskit ar putea fi realizate pentru doar 25 de cenți pe metru pătrat, comparativ cu aproximativ 2,50 de dolari, pentru echivalentul siliciului, scrie CNBC.

Bill Gates, printre susținătorii noii tehnologii

Companiile din întreaga lume încep să comercializeze panouri de perovskit, iar susținătorii săi includ Breakthrough Energy Ventures de la Bill Gates.

„Industriile vor înființa linii de producție în fabrici pentru comercializarea celulelor lor solare înainte de 2025”, crede profesorul de inginerie de la Universitatea Toin din Yokohama, Tsutomu Miyasaka, care a raportat crearea primei celule solare de perovskit în 2009. „Nu numai pentru utilizare în exterior ca panouri solare, dar și dispozitive de alimentare pentru interior, deoarece pot funcționa chiar și în condiții de iluminare slabă.”

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed