ULTIMA ORĂ: Guvernul nu renunţă la DUBLA impozitare!

Coaliţia de guvernare a anunţat luni, oficial, că va introduce impozitul pe venitul global. Afirmaţia a fost făcută atât de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, cât şi de şeful ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, care n-au dat însă niciun fel de detalii privind forma pe care o va îmbrăca actul normativ privind impozitul pe gospodării şi nici de când se va aplica.

Asta deşi, potrivit proiectului de act normativ iniţiat anul trecut, la a cărei aplicare se renunţase, ar fi fost nevoie de 35.000 de consultanţi fiscali, care să meargă din uşă în uşă, să completeze formulare şi să colecteze birul de la cetăţeni.

În plus, dacă se păstrează varianta proiectului de anul trecut, impozitul pe gospodării s-ar suprapune însă impozitului pe venitul persoanelor fizice deja reţinut şi plătit de angajator, stabilit la 10% indiferent de venit.

Problemele care ar putea apărea sunt însă cu mult mai mari, având în vedere că potrivit variantei de anul trecut, baza de calcul pentru o famile fără copii (formată din 2 persoane) era de 1.500 lei lunar, nu 1.900 lei cât este în prezent, raportat la salariul minim pe economie.

Or asta ar însemna că numărul contribuabililor va creşte considerabil, exact aşa cum îşi dorea încă de anul trecut preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Impozitul pe venitul global s-ar fi aplicat şi salariaţilor, dar şi pensionarilor

Proiectul de act normativ iniţiat în primăvara lui 2017 prevedea că, în cazul unei gospodării formate dintr-o singură persoană, plafonul neimpozabil va fi de 24.000 lei/an, în cazul uneia formate din două persoane de 36.000 lei/an, iar din trei persoane, cum e cazul unei familii cu un copil, de 48.000 lei/an.

În forma de anul trecut, acest impozit ar fi urmat să se aplice tuturor persoanelor care obţin venituri, inclusiv salariaţii, excepţie făcând doar persoanele cu dizabilităţi care muncesc, IT-işti, cei care fac cercetare-dezvoltare şi medici.

Categoriile de venituri supuse impozitului pe venit, cuprinse în proiectul de act normativ iniţiat anul trecut cuprindea atât veniturile din salarii şi asimilate salariilor, cât şi pe cele provenite din activităţi independente, cedarea folosinţei bunurilor, investiţii, dar şi pensii, activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, ori premii şi din jocuri de noroc, transferul proprietăţilor imobiliare şi venituri din alte surse.

„Venitul anual global (Vga) se determină la nivelul fiecărei gospodării şi reprezintă suma veniturilor/câştigurilor nete/brute, după caz, obţinute de către fiecare membru al gospodăriei din România, cu excepţia veniturilor neimpozabile şi a veniturile impozabile realizate de persoanele scutite prevăzute la art. 60”, se arăta în proiect.

 

mai multe, pe adevarul.ro, 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed