x


  • EUR
    4.8393
    USD
    4.2695
string(16) "instant-articles"

ULTIMUL pariu al miliardarului SOROS. Miza este uriașă pentru Europa

Miliardarul George Soros a finanţat cu 450.000 de euro grupul anti-Brexit al cărui co-fondator este femeia de afaceri Gina Miller. Fundaţia a fost înfiinţată pentru a susţine campania împotriva deciziei Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană, conform Financial Times.

Author: Mihai Voican | Sursa: zf.ro | Publicat: 04.03.2018, 13:23

Fundaţia „Open Society” (societatea deschisă) a lui George Soros a donat banii grupului „Best for Britain”. O persoană familiară cu situaţia a adăugat că Soros a organizat o cină la proprietatea sa din Londra pentru a încuraja iniţiativa. Printre participanţii la această cină s-a numărat şi Martin Sorrel, om de afaceri britanic şeful executiv al grupului WPP.

 

Grupul „Best for Britain” a fost înfiinţat de Gina Miller, grup ale cărui campanii au dus la determinarea guvernului Marii Britanii să obţină şi acordul Parlamentului înainte să înceapă negocierile privind Brexit. Grupul a primit mai mult de 460.000 de euro din donaţii cu valoarea nominală mai mică de 60 de euro, suma totală strânsă fiind puţin mai mare decât donaţia lui Soros.

 

Fundaţia „Open Society” a mai declarat de asemenea că a donat un total de 340.000 de euro unor organizaţii pro-UE, „Mişcarea Europeană” din Marea Britanie şi „Oamenii de ştiinţă pentru UE”.

 

Patrick Gaspard, preşedintele organizatorului de think-tank „Oamenii de ştiinţă pentru UE” a declarat că donaţiile pentru grupul său au fost pentru „asigurarea faptului că dezbaterile nu vor fi oprite”.

 

Mark Malloch Brown, un fost ministru al Muncii a spus că „am dus o campanie grea pentru a obţine un vot concludent privind Brexit, ceea ce am şi făcut, şi păstrăm în continuare opţiunile pe masă, inclusiv opţiunea de a rămâne în UE.”

 

George Soros este cunoscut în Regatul Unit pentru faptul că a pariat câştigător în anul 1992 pe faptul că Marea Britanie va rămâne în Mecanismul European al Ratelor de Schimb, un episod care a costat trezoreria miliarde de lire sterline.