Un amercan, Virgil Griffith, pledează vinovat de ajutarea Coreei de Nord să ocolească sancţiuni internaţionale, prin servicii în domeniul criptomonedelor şi mondedelor virtuale

”Aşa cum a recunoscut în instaţă azi (luni), Virgil Griffith a acceptat să-l ajute pe unul dintre cei mai periculoşi inamci ai naţiunii noastre, Coreea de Nord”, a anunţat luni, într-un comunicat, procurorul unui tribunal federal din Manhattan, Audrey Strauss.

”Domnul Griffith a lucrat, împreună cuaşţii, pentru a furniza Coreei de Nord servicii financiare în criptomonede, a ajutat Coreea de Nord să ocolească sancţiuni şi s-a dus în Coreea de Nord în acest scop”, a enumerat procurorul în acest comunicat al Departamentului Justiţiei.

Ea l-a acuzat pe Virgil Griffith de faptul că a ”pus în pericol securitatea naţională a Statelor Unite prin subminarea unui sistem de sancţiuni implementat de către preşedinte şi Congres, constând în exercitarea unor presiuni maxime asupra ameninţării pe care o reprezintă perfidul regim nord-coreean” al dictatorului Kim Jong Un.

Virgil Griffith, în vârstă de 38 de ani, este un informatician care locuia în Singapore şi care a fost arestat în noiembrie 2019 pe aeroportul din Los Angeles după ce a asistat la o conferinţă, la Phenian, cu câteva luni mai înainte.

El şi-a prezentat la această conferinţă, potrivit justiţiei americane, expertiza în domeniul criptomonedelor şi monedelor virtuale şi modul în care ”să se ocolească sancţiuni” internaţionale impuse regimului stalinist de la Phenian.

Justiţia americană îl acuză, de asemenea, de faptul că a propus ”programe în vederea facilitării schimburilor în criptomonede între Coreea de Nord şi Coreea de Sud”, o încălcare a reglementărilor internaţionale.

Virgil Griffith riscă o pedeapsă maximă de 20 de ani de închisoare. O hotărâre urmează să fie pronunţată la 18 ianuarie, potrivit procuraturii din Manhattan.

Coreea de Nord a fost vizată de numeroase sancţiuni internaţionale, din cauza programelor sale de înarmare nucleară şi balitică.

Negocieri în dosarul nuclear, între Phenian şi Washington, sunt suspendate după eşecul unui summit la Hanoi, în februarie 2019, al dictatorului nord-coreean Kim Jong Un şi fostului preşedinte american Donald Trump.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed