AcasăEconomieUn consorţiu care include Aker şi Trafigura a depus o ofertă de...

Un consorţiu care include Aker şi Trafigura a depus o ofertă de preluare a diviziei de explorare şi producţie a OMV; oferta nu include Petrom

Consorţiul, care cuprinde Aker ASA, compania-mamă al celui de-al doilea mare producător de gaze din Norvegia, Aker BP, precum şi traderul global de mărfuri Trafigura şi firma de capital privat Bluewater, şi-a exprimat interesul de a cumpăra 51% din divizia E&P, a scris ziarul austriac Kurier.

Oferta nu include unitatea românească Petrom a OMV sau afacerile E&P din Rusia, a informat Kurier. Consorţiul a estimat valoarea pachetului de 51% din divizia E&P la 5,5-7 miliarde de dolari, a adăugat Kurier.

Trafigura a refuzat să comenteze. Bluewater nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

O sursă din industrie a confirmat oferta consorţiului, dar a identificat Aker BP ca membru, mai degrabă decât Aker ASA.

Ziarul şi sursa au afirmat că consorţiul a spus că este capabil să garanteze securitatea Austriei în aprovizionarea cu gaze, o prioritate de vârf pentru guvernul austriac, care deţine 31,5% din OMV.

Kurier şi sursa au spus că nu este clar cum intenţionează consorţiul să livreze acele gaze în Austria, o ţară fără ieşire la mare, care se străduieşte să pună capăt dependenţei sale puternice de gazele naturale ruseşti.

Până la războiul din Ucraina, Austria obţinea 80% din gazele sale din Rusia.

OMV a confirmat că a primit o scrisoare prin care consorţiul îşi exprimă interesul pentru activitatea sa de E&P.

”Întrucât OMV este în proces de analiză a portofoliului său ca parte a implementării strategiei sale, am răspuns că nu putem discuta serios în acest moment”, a spus un purtător de cuvânt al OMV.

Kurier a relatat că Sverre Skogen, preşedintele şi directorul generalal companiei norvegiene Mime Petroleum, era ”şeful consorţiului”, adăugând că a văzut ceea ce a descris drept scrisoarea de 3-1/2 pagini din 25 iulie.

 

Ultimele Articole