Un economist explică DE CE roşiile româneşti au ajuns să fie ARUNCATE

Profesorul de economie Cristian Păun a explicat pe înţelesul tuturor cum intervenţia statului în economie a dus la risipirea de roşii româneşti.

 

“Programul ”TOMATA” este un succes ”răsunător” al socialismului economic: dai 3000 Euro fiecărui producător să cultive roşii cât mai repede şi să le aducă pe piaţă. Fără să ai habar cât de importantă este cererea de roşii în acest caz.

 

Producătorii, fără prea multă educaţie economică, se aruncă în schemă şi cultivă roşii. Se trezesc că li se coc toate în acelaşi timp. Iau banii de la stat (cei 3000 de Euro) şi aruncă în şanţ roşii de câteva mii de euro. Adică rămân fix cu 3000 de Euro minus costuri (mult azot si apa, probabil). Piaţa rămâne şi ea fără roşii (care se strică acum prin şanţuri) dar şi fără alte legume pe care, dacă nu exista programul ”TOMATA”, fermierii le-ar fi cultivat, poate cu un câştig mult mai mare şi la care preţul ar fi fost mai jos decât acum (oferta ar fi fost mai mare).

 

mai multe, pe capital.ro

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed