Un europarlamentar va cere ca România să fie obligată de PE să modifice modul de cheltuire a banilor UE

Mănescu a spus că nivelul de 3% al plăţilor la beneficiari din totalul fondurilor europene alocate României reprezintă o problemă a Uniunii Europene în general. „Pentru statele europene şi pentru Comisia Europeană acest lucru este deosebit de îngrijorător, deoarece creează premisele ca România să piardă banii pentru perioada următoare de programare, 2014-2020, şi ca toatele statele membre să piardă fonduri alocate orin politica de coeziune a UE. România reprezintă principalul argument ca în următorul buget banii alocaţi politicii de coeziune să fi emai puţini. La nivelul Parlamentului European, nimeni nu-şi doreşte acest lucru”, a declarat Ramona Mănescu.

Acesta a afirmat că refuzul autorităţilor române de a simplifica procedurile de accesare şi utilizare a fondurilor europene face necesară o măsură coercitivă din partea PE, singurul for care poate obliga statul român să renunţe la criteriile suplimentare pe care autorităţile centrale şi locale româneşti le-au introdus. „Voi propune în Comisia de dezvoltare regională a PE ca România să fie obligată, printr-o măsură excepţională, să ia măsuri privind rezolvarea acestei probleme”, a anunţat Mănescu precizând că o primă discuţie în comisie pentru dezvoltare regională va avea loc pe 12 aprilie.

Una dintre măsurile la care Mănescu consideră că statul român ar trebui să fie obligat să le ia ar fi simplificarea ghidului general şi a ghidului solicitantului. „Am să cer ca acest ghid să curpindă doar criteriile impuse de UE, aşa cum se întâmplă în toate statele membre şi să eliminăm din ghid toate cerinţele aberante impuse de statul român care nu fac decât să blocheze accesul beneficiarilor la resurse”, a spus europarlamentarul PNL.

În al doilea rând, se doreşte standardizarea procedurilor de achiziţii publice astfel încât caietele de sarcini să nu fie întocmite într-o manieră care să favorizeze ab initio o anumită firmă. O altă măsură ar fi ca România să renunţe la aplicare procedurilor de achiziţie publică IMM-urilor, pentru a stimula acest sector, pe modelul celorlalte state europene.

De asemenea, consultanţa tehnică a CE ar putea deveni obligatorie. „Vrem să impunem României să accepte ca la fiecare autoritate de management să existe un expert de la CE care să monitorizeze şi să ofere asistenţă şi consultanţă tehnică funcţionarilor în implementarea proiectelor şi trei experţi de la comisie care să supervizeze activitatea de la nivelul grupului de lucru al Guvernului”, a mai spus Ramona Mănescu.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed