x


  • EUR
    4.7537
    USD
    4.3082
string(16) "instant-articles"

Un membru CSM îi răspunde lui Toader: „Mi se pare de-a dreptul REVOLTĂTOR!”

Judecătorii din completurile de doi și de trei judecători nu se trag la sorți, potrivit legii, ci sunt desemnați de colegiul de conducere, precizează judecătorul Bogdan Mateescu, membru al CSM. Într-o postare-răspuns la declarațiile de luni seară ale ministrului Tudorel Toader, Mateescu arată că i se pare, în aceste condiții, „de-a dreptul revoltător” să se pună la îndoială „valabilitatea hotărârilor judecătorești pronunțate de aceste completuri, în orice mod, chiar și prin aluzii sau indicații bazate pe alte ipoteze decât cele reglementate de lege”.

Author: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 29.01.2019, 13:52

Într-o postare pe contul său de Facebook, judecătorul Bogdan Mateescu arată că „este corect să cunoaștem legea, dincolo de ceea ce vedem la televizor și provenind chiar din partea unor înalți reprezentanți ai statului român, prezentați ca specialiști în drept”.

 

„Nicio dispoziție legală nu stabilește că desemnarea judecătorilor în completuri colegiale de doi sau trei judecători, de la judecătorii, tribunale, curți de apel sau Înalta Curte se realizează prin tragere la sorți. Nicăieri în țară aceste completuri nu se alcătuiesc prin tragere la sorți! (Nu știu dacă în lume se face pe undeva așa ceva). Pentru că aceeași lege prevede că este atribuția colegiului de conducere stabilirea componenței completurilor de judecată. Chiar și a completului format dintr-un singur judecător”, precizează membrul CSM.

 

Acesta mai arată că „singura excepție anume prevăzută în legislația română vizează exclusiv completurile de 5 judecători de la ICCJ, numai aici membrii completurilor sunt desemnați prin tragere la sorți”.

 

„Prin urmare, lucrurile nu sunt «identice» din însași perspectiva legii. (…) A pune la îndoială valabilitatea hotărârilor judecătorești pronunțate de aceste completuri, în orice mod, chiar și prin aluzii sau indicații bazate pe alte ipoteze decât cele reglementate de lege, mi se pare de-a dreptul revoltător”, conchide judecătorul.

 

sursa: digi24.ro