x


  • EUR
    4.8736
    USD
    4.1619
string(8) "economie"

Un nou decret al lui Trump privind ieftinirea medicamentelor în SUA, afectează pe bursă mari companii europene

Autor: Money.ro | Sursa: news.ro | Publicat: 14.09.2020, 17:10

indicele european Stoxx din sector a pierdut 0,43% către ora 9.40 GMT (12.40, ora României), însă indicele Stoxx 600 a rămas neschimbat.

Între companiile mari incluse în indice, acţiunile GlaxoSmithKline s-au depreciat cu 0,93%, ale Sanofi cu 0,75%, ale Roche cu 0,38%, iar ale Bayer cu 0,52%.

Decretul semnat duminică de către Trump, cu 50 de zile înaintea alegerilor prezidenţiale, lărgeşte la o serie de medicamente prescrise cu reţetă aplicarea clauzei ”naţiunii celei mai favorizate”, aplicată începând din iulie altor categorii.

Această clauză permite alinierea preţului de vânzare cu cel mai mic preţ din marile ţări industrializate.

Textul ocoleşte interdicţia impusă Medicare – un program federal de asigurare de sănătate a persoanelor în vârstă, de a negocia preţul pe care le plăteşte laboratoarelor.

Principala federaţie americană din sectorul farmaceutic – “Pharmaceutical Research and Manufacturers of America” – a denunţat această iniţiativă a Casei Albe, evocând ”un atac iresponsabil asupa întreprinderilor care muncesc zi şi noapte pentru a lupta împotriva covid-19”.

Potrivit unor analişti financiari, sectorul farmaceutic mondial realizează peste 60% din profit numai pe piaţa americană.