Un nou pericol valutar in Romania

Deja, în ultimele luni, moneda unică europeană se află pe un trend de depreciere față de dolarul american. Această tendință s-a accentuat și mai mult după ce șeful BCE, Mario Draghi, a anunțat programul de relaxare cantitativă în valoare totală de 1.100 miliarde de euro până în luna septembrie a anului viitor.

 

Euro se tranzacționa, săptămâna trecută, la 1,1068 dolari, cel mai redus nivel din ultimii 12 ani. Presiunile pe deprecierea monedei europene în raport cu dolarul SUA vin și pe fondul faptului că economia americană are performanțe foarte bune, iar randamentele obligațiunilor de stat americane pe zece ani au crescut în ultimele zile, ajungând la 2,12%, la începutul lunii martie, de la 1,67%, înregistrat la începutul lunii februarie 2015.

 

În plus, investitorii se așteaptă ca Federal Rerserve să majoreze dobânda de politică monetară până la finalul acestui an.

 

În același timp, Europa abia acum pornește pe lungul drum al relaxării cantitative, cu o dobândă de politică monetară în scădere.

 

Analiștii economici români sunt unanimi în ceea ce privește faptul că leul evoluează în tandem cu euro. Asta înseamnă că atunci când euro se depreciază, același lucru se întâmplă și cu leul, ceea ce vedem aproape zilnic pe piața valutară.

 

Iar măsurile de relaxare cantitativă care demarează astăzi și care vor deprecia și mai mult euro față de dolar se vor traduce pentru români prin deprecierea leului în raport cu moneda americană.

 

Așadar, drept consecințe ale deprecierii leului față de dolar, ne putem aștepta ca, în următoarele luni, să se scumpească produsele importate din statele non-UE, pentru care calculul se face în dolari. Este vorba, în primul rând, despre produsele petroliere, ceea ce înseamnă că se vor scumpi carburanții, dar și despre mărfurile provenite din China și din alte țări din Orient: îmbrăcăminte, încălțăminte, aparate electronice și electrocasnice etc.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed