Un nou val al scrisorilor nigeriene în România

Nu este vorba de altceva decât de binecunoscutele „scrisori nigeriene”, care, acum câțiva ani, au reușit să scoate bani din buzunarele a câtorva mii de români. Dornici de câștiguri ușoare, aceștia au căzut în plasa escrocilor cibernetici, majoritatea de pe continentul african, dar nu numai.

 

Potrivit unor informații din 2012, când internetul a cunoscut o avalanșă a acestui tip de emailuri, un asemenea escroc reușea să obțină venituri de aproximativ 45.000 dolari pe lună. Iar valoarea pagubelor produse de „scrisorile nigeriene” la nivel mondial era estimată la 1,5 miliarde de dolari.

 

Dacă acum doi ani majoritatea emailurilor veneau din partea unor persoane care pretindeau că erau bancheri, avocați sau consilieri financiari ai unor bogătași și care erau dispuși să ofere destinatarului o parte din avere, noul val al acestui tip de scrisori vine în special din partea unor femei, văduve sau orfane, care folosesc un discurs cu tentă religioasă și apelează la sentimentele de milă ale oamenilor pentru a obține date personale.

 

Totuși, nici acum nu lipsesc emailurile din partea unor persoane care se dau drept reprezentanții unor corporații internaționale sau drept oameni bogați care vor să facă afaceri cu destinatarul.

 

Vă prezentăm, pe scurt, cinci „scrisori nigeriene” sosite pe email în ultima săptămână.

 

1. Într-un email în engleză, Engneer Elizabeth Sampson din SUA spune că a găsit contactul destinatarului în timp ce căuta un partener străin care să o ajute la un viitor proiect de investiții sau de afaceri. Autorul scrisorii așteaptă răspuns pentru a oferi mai multe detalii și explicații.

 

2. „Dragul meu în Domnul” – așa începe un email în limba română, tradus cu ajutorul Google Translate, din partea așa-numei Agnes Robinson, văduva de 58 de ani a unui director de companie de construcții din Coasta de Fildeș. Aceasta susține că, înainte de a muri, soțul său a depus 4 milioane de euro într-o bancă locală. Femeia spune că are cancer și a suferit un accident vascular cerebral, că starea sa se înrăutățește și că nu va trăi mai mult de două luni. „După ce a cunoscut starea mea am decis să doneze acest fond pentru o persoană care are frica de Dumnezeu individuale, care va utiliza acești bani fel am de gând să învețe aici. Vreau o persoană care va folosi acest fond pentru orfelinate, văduve, de înmulțire”, mai spune autoarea emailului. Pentru a fi mai convingătoare, aceasta vine și cu citate din Biblie. La final, spune că, după ce va primi răspunsul destinatarului, va lua legătura cu banca și cere completarea unui formular cu numele, vârsta, adresa, ocupația, numărul de telefon și o fotografie.

 

3. Miss Lea Edem este o altă autoare de asemenea răvașe. Aceasta susține că este singura fiică a unui dealer de cacao din Lome, capitala statului african Togo, care a fost otrăvit de partenerii săi de afaceri și ar fi lăsat în bancă suma de 5 milioane de dolari pe numele ei. Tatăl său i-a lăsat cu limbă de moarte să caute un partener străin, în orice țară din lume, căruia să-i transfere banii și să-i folosească pentru investiții imobiliare. Ea spune că are 18 ani și că va dona partenerului 30% din sumă. În schimbul acestor bani, destinatarul emailului va trebui să aibă grijă de ea în România, să-i asigure educația și să-i facă permis de ședere. Se încearcă și sensibilizarea destinatarului: „Te rog, salvează-mi viața!”

 

4. Un alt email în limba engleză cu titlul „Plată” vine din partea unor persoane care se prezintă drept un cuplu care a câștigat la loterie 101.203.600 lire sterline și vor să facă acte de caritate către cinci „persoane norocoase” și zece organizații de caritate din întreaga lume. „Te-am selectat fiind unul dintre milionarii norocoși și tot ce trebuie să faci este să ne răspunzi la email”, furnizând date personale precum: numele, țara, regiunea, ocupația, vârsta, banca la care ai cont, data nașterii, numărul de telefon și o adresă de email alternativă.

 

5. Corine Hollande își scrie scrisoarea în franceză, prezentându-se drept o franțuzoaică născută pe 21 martie 1942, care spune că „este opera lui Dumnezeu care m-a adus să vă aleg printre atât de multe arhive de emailuri”. Ea vrea ca destinatarul mesajului să-i realizeze proiectele de binefacere, în condițiile în care ea nu are moștenitori. „Cea mai mare dorință a mea este să vă rugați împreună cu mine, pentru că știu că sunteți o persoană credincioasă”, mai spune ea. Ea oferă suma de 2,5 milioane de dolari pentru a fi gestionată ca pe propriii bani.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed