AcasăGeneralUn panou despre Pogromul de la Iaşi, distrus în mod repetat. Ce...

Un panou despre Pogromul de la Iaşi, distrus în mod repetat. Ce spune primăria

Membri îngrijoraţi ai comunităţii evreieşti din Iaşi au atras atenţia asupra unei vandalizări repetate care are toate ingredientele pentru a fi considerat o mişcare antisemită, transmite Ziarul de Iași. Un panou aflat pe Strada Arcu din Iaşi, la intersecţia cu strada care duce direct spre Gara Mare, amplasat de către Primăria Iaşi, a fost distrus de două ori, de fiecare dată la doar câteva săptămâni după ce a fost amplasat.

Panoul prezintă istoricul evenimentelor din cel de-Al Doilea Război Mondial, cu toţi paşii Pogromului de la Iaşi din iunie 1941, dar în special îi menţiona pe ieşenii care au avut curajul de a-i adăposti pe evreii care se ascundeau de autorităţi.

Panoul a fost instalat în luna iunie a acestui an, a fost distrus la câteva săptămâni, a fost refăcut peste vară de autorităţi şi re-amplasat în octombrie, iar în mai puţin de două săptămâni de la reinstalare a fost distrus din nou.

„Iaşul nu este un oraş antisemit. Dar sunt unele gesturi de ură împotriva evreilor care par că s-au păstrat de-a lungul zecilor de ani, cine ştie cine le-a insuflat. Ne întrebăm astăzi ce este de făcut: acel panou stătea foarte bine acolo, e în drumul de la Gară spre oraş, trec mulţi oameni pe lângă el, era un semn de omagiu. E a doua oară când îl vedem distrus şi nu înţelegem de ce”, a spus un membru al comunităţii evreieşti.

„Ziarul de Iaşi” a luat legătura cu reprezentanţii Primăriei care au coordonat proiectul, iar mesajul general al acestora este unul împăciuitor: aceştia consideră că nu putea fi vorba despre o acţiune antisemită.

„Dacă ar fi fost o acţiune antisemită, am fi găsit mesaje adresate. Mai mult, pe panou era un cod QR care ducea la celelalte panouri din oraş şi ar fi distrus mai multe. Este clar că nu a fost o campanie antisemită, de distrugere a unor simboluri: doar mai sus, pe Râpa Galbenă, este un alt panou, mai mic, e drept, dar uşor de găsit şi identificat după cromatică. Ne gândim că ar fi fost distrus şi acela, nu?”, au transmis reprezentanţii Primăriei Municipiului Iaşi pentru „Ziarul de Iaşi”.

Aceştia au precizat pentru „Ziarul de Iaşi” că, după ce-l vor reface a treia oară, iau în calcul să mute panoul într-o altă zonă, mai puţin tranzitată, dar o analiză în acest sens este încă în desfăşurare.

sursa: Ziarul de Iași

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.