AcasăNEWSUn președinte cu bani la saltea. Avea ascunși 500.000 de dolari

Un președinte cu bani la saltea. Avea ascunși 500.000 de dolari

Cyril Ramaphosa, președintele Africii de Sud, a fost ales pentru că a promis că va elimina corupția. Acum însă, el ar putea fi forțat să demisioneze din cauza unui scandal uriaș legat de furtul unei sume mari de bani de la ferma sa de animale, și care – după cum a și recunoscut – au fost de fapt ascunși într-o canapea, relatează CNN.

Președintele Africii de Sud este anchetat într-un caz legat de furtul a peste 500.000 de dolari în numerar de la ferma sa privată de animale, în anul 2020. Banii au fost de fapt luați și îndesați într-o canapea din piele, cu știința șefului statului, potrivit anchetatorilor. Comisia care investighează cazul, condusă de un fost șef al justiției, a constatat că infracțiunea nu a fost raportată poliției și că a existat o „decizie deliberată de tănuire”. Fostul șef al serviciilor secrete din Africa de Sud, Arthur Fraser, susține că furtul a avut loc cu complicitatea unei lucrătoare, iar fapta a fost ascunsă poliției și autorităților fiscale. Fraser, ale cărui acuzații au fost detaliate într-un raport, a spus că Ramaphosa a plătit complicii pentru tăcerea lor.
Ramaphosa susține că banii din canapea provin din vânzarea unor bivoli de la ferma sa unui om de afaceri sudanez, și că furtul a fost raportat șefului securității prezidențiale. Președintele contestă, de asemenea, afirmațiile lui Fraser, care spune că suma ascunsă ar fi fost de peste 4 milioane de dolari. „Unii mă ponegresc. Vreau să vă asigur că toți acești bani provin din vânzarea animalelor. Nu am furat niciodată bani, de nicăieri. Fie de la contribuabilii noștri, fie de la oricine. Nu am făcut asta niciodată. Și nu o voi face niciodată”, le-a spus membrilor partidului de guvernământ Congresul Național African (ANC), în iunie anul acesta. Ramaphosa este un cunoscut proprietar și comerciant de bivoli rari, vite și alte animale sălbatice, și a devenit multimilionar de pe urma acestei afaceri. Comisia care investighează cazul a constatat că explicațiile lui Ramaphosa nu sunt suficiente și că el ar fi încălcat constituția, dacă a avut un al doilea venit după cel de șef al statului. Liderii de vârf ai ANC urmează să se întâlnească pentru a discuta raportul comisiei, și, deși partidul are o regulă care vizează conduita incorectă a membrilor săi, purtătorul de cuvânt al formațiunii politice a declarat pentru televiziunea locală că se aplică doar celor care sunt „acuzați penal”.


Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.