Un reactor al Centralei Nucleare bulgare de la Kozlodui, Unitatea 5, reconectat în urma unei defecţiuni la un generator

0
Un reactor al Centralei Nucleare bulgare de la Kozlodui, Unitatea 5, reconectat în urma unei defecţiuni la un generator

”Unitatea 5 a centralei Nucleare de la Kozlodui a fost reconectată a reţea” miercuri, la ora locală 21.08 (şi ora României), anunţă într-un comunicat centrala.

Protecţia de urgenţă a fost activată miercuri dimineaţa, însă nu a avut loc nicio scurgere radioactivă, în urma unei defecţiuni a sistemului de stimulare a generatorului, care a crescut voltajul.

Acest incident intervine la mai puţin de o lună după ce acest reactor, situat pe Dunăre, în nord-vestul Bulgariei, a fost dezactivat în vederea întreţinerii şi alimentării.

Operatorul anunţă că a înlocuit elementul defect al sistemului de stimulare şi a efectuat verificărle necesare, iar puterea este ”crescută treptat” în prezent.

Cel de-al doilea reactor de la Kozlodui, denumit ”Unitatea 6”, care aceeaşi putere, a continuat să funţcioneze la capacitate.

Kozlodui este singura centrală nucleară a Bulgariei şi produce aproximativ o treime din electricitatea Bulgariei, cu aceste două reactoare, care au înlocuit patru reactoare mici, închise în 2002 şi 2006, în vederea satisfacerii cerinţelor Uniunii Europene (UE).