Un sector economic din România și-a pierdut busola! A raportat cel mai mare declin din UE

În timp ce anul trecut, țara noastră se situa printre statele cu cele mai mici coborâri generate de pandemie, în acest an, a ajuns la coada clasamentului, consemnând cel mai slab parcurs la revenirea din pandemie. Un exemplu în acest sens este industria auto.

După primele cinci luni ale anului în curs, România raportează o coborâre de 9,1 procente, fiind în cel mai mare declin de pe continent, de altfel, unul din cele două state care consemnează un minus al înmatriculărilor de autoturisme, față de anul precedent, alături de Olanda (-2,4%), conform KeysFin.

Din punct de vedere statistic, corelarea cu rezultatele din anul anterior asigură o explicație și o logică acestei situații, în contextul în care, raportându-ne la o bază mai mare, cea a anului trecut, în care înmatriculările de la noi nu au coborât atât de mult ca în vestul Uniunii Europene. Totuși, este mai relevantă analiza situației prin comparație cu anul 2019, observându-se astfel că reducerea este foarte mare.

Pentru luna mai din acest an, România a consemnat 8.221 de autoturisme înmatriculate, cu 14,9% în plus, comparativ cu anul precedent, ceea ce constituie un semn bun. Pentru perioada ianuarie – mai, totalul autoturismelor înmatriculate este de 35.845, cu peste 4.000 de unități sub cele aproape 40.000 înmatriculate în anul anterior. Datele au fost transmise la începutul lunii de DRPCIV, însă la acest moment pot fi analizate în contextul european, în care înmatriculările de autoturisme au avansat, în luna iunie a anului curent, l a 891.665, cu 53,4% mai multe, față de anul precedent. Este un avans ridicat, însă unul care vine după blocajele de anul anterior din marile piețe precum Italia, Spania sau Franța. Volumul se află mult sub cel din 2019, în intervalul corespunzătir, când se înregistrau 1,4 milioane de autoturisme.

După cinci luni, piața de autoturisme din Europa a ajuns la 4,3 milioane de untiăți înmatriculate, cu 29,5% mai multe decât în anul precedent, dar mult sub cele aproape șase milioane din anul 2019 (scăzând cifrele UK). Cu tot cu statele non-UE, piața a ajuns la 5,2 milioane de autoturisme înmatriculate, în anul în curs.

Dacia, sub nivelul mediu al pieței

Raportat la evoluția mărcilor, situația este totodată diferită. Marca Dacia se situează sub nivelul mediu al pieței, din perspectiva avansurilor, cu 12,8%, creștere consemnată în luna mai a acestui an, respectiv 27.774 unități înmatriculate, situația reală, fiind reliefată de cota de piață: 3,1%, comparativ cu 4,2% în anul anterior, semn că marca românească a fost considerabil impactată de criza din ultimul an, coroborată cu schimbările dure de legislație și peste schimbările radicale din portofoliul mărcii. După primele cinci luni, Dacia a înregistrat un avans ceva mai ridicat, în raport cu piața, 25,5%, în plus comparativ cu anul precedent, la un volum de 139.141 unități, aproape jumătate, în comparație cu cât vindea în primele cinci luni din anul 2019.

Performanța SEAT

Dintre toate mărcile, se remarcă SEAT, care are un avans peste media pieței, 40%, la fel Peugeot și Fiat sau Jeep, mărci ale Stellantis, care au prins un avânt nou după fuziune. Totodată, Toyota, MINI și Volvo recuperează mai alert coborârile din anul anterior. În rest, cele mai multe dintre mărci se situează în apropiere de media avansului, între 20 și 35 de procente, cu excepția Renault, care nu reușește să avanseze, după primele cinci luni ale anului curent, decât cu 15 procente, ceea ce ține întreg grupul la un modest 18,5%, pe întreaga perioada.

O imagine bună a pieței poate fi observată dupa analiza evoluției liderului pieței, VW Group, care înmatricula, în anul 2019, 1,68 milioane de autoturisme, în primele cinci luni din acest an și care, la acest moment, are 1,35 milioane de autoturisme înmatriculate, pe tot continentul (UE plus EFTA plus UK).

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed