x


  • EUR
    4.8743
    USD
    4.0259
string(7) "politic"

Un simpatizant de stânga explică de ce controversatul sondaj USR PLUS este absolut corect

Victoria Stoiciu, om cu convingeri de stânga, explică de ce sondajul USR PLUS s-a făcut pe baze științifice.

Autor: Mihai Voican | Sursa: Money.ro | Publicat: 04.12.2020, 23:23

Victoria Stoiciu, coordonator de programe la Fundaţia Friedrich Ebert România și unul dintre cei mai cunoscuți oameni de stânga din România, a explicat pe pagina sa de Facebook că sondajul lasnsat de USR PLUS în care întreba, printre altele, cum s-ar simți repondenții dacă fiul ori fiica s-ar căsători cu un membru sau simpatizant PSD sau PNL, este absolut corect, respectând așa numita scară Bogardus.

 

”Nu s-ar putea spune despre mine ca nu am criticat USR cand au dat-o cu oistea in gard cu pozitiile lor ultra populiste si hiper neoliberale.
Dar in povestea asta cu sondajul sunt atacati degeaba si pe nedrept.
Intrebarile din acel sondaj sunt intrebari clasice pentru a masura distanta sociala (nu in sensul pe care i-l dam noi azi in epoca Covid, ci in sens de polarizare sociala). E un set de intrebari cunoscute sub numele de scara Bogardus si masoara cat de mult ii acceptam in proximitatea noastra pe cei din grupuri sociale diferite, adesea stigmatizate. De exemplu, CNCD foloseste in mod curent intrebarile din scala Bogardus pentru a masura distanta sociala fata de romi, persoane cu alta orientate sexuala, persoane infectate cu HIV, cu dizabilitati, etc.
Cum polarizarea politica e in crestere si a vota mai ales cu PSD e o stigma mai ceva decat lepra in evul mediu (ca deh, ciuma rosie), mi se pare super relevant sa masuram distanta fata de cei care voteaza altfel decat noi. Nu e fascism, nu e nazism, e o metoda stiintifica si punct. Raspunsurile la aceste intrebari ne-ar ajuta pe toti sa intelegem mai bine societatea in care traim.
Postarea asta e mai ales in apararea stiintei, USR e secundar in ecuatie, desi nu e perceput asa. Nu e in nici un caz un indemn sa votati cu USR 🙂 Doar sa dam cezarului ce-i al cezarului si stiintei ce-i a stiintei”, a spus Victoria Stoiciu.

 

După apariția sondajului în spațiul public, USR PLUS s-a confruntat cu o serie întreagă de acuze, înclusiv de rasism social. Echipa de campanie spune că a oprit sondajul de opinie. “E un proiect al unor cercetători din mediul academic, nu o cercetare internă. Dimineață, când am văzut chestionarul, am decis să îl oprim”, spune Liviu Iolu, responsabil pe comunicare al campaniei electorale USR-PLUS.